Midvinterglöds unika julmarknad hålls i Skulls & Bones Artworks rustika loge i Jättendal, samt tillhörande gård där utanför. På Midvinterglöd ställer vi besökaren öga mot öga med ett utbud av annorlunda och traditionella julklappar, konstverk, mat samt en och annan överraskning. Allt kommer att få upplevas i en genuin och äkta miljö där gammal tradition möter det framtida oanade.

Vi har nu öppnat ansökningarna till årets julmarknad på Midvinterglöd och vi kommer att uppdatera denna sida kontinuerligt med medverkande utställare allt eftersom de blir bokade och klara. Är du hantverkare eller konstnär och vill du medverka på årets julmarknad? Ansök då om en marknadsplats och berätta mer om dig själv och vad du önskar sälja på vår marknad. 

Vi rekommenderar våra besökare att med jämna mellanrum titta till här för att se vem du kommer att få möta på vår marknad!


Utställare Midvinterglöd 2016 - Helsinglight, Femte Ljuset

Vi kommer nu att börja presentera våra medverkande utställare som ni kommer att få möta och stifta bekantskap med på vår alternativa julmarknad under Midvinterglöd. Listan fylls på allteftersom vi presenterar våra utställare här. Vi hälsar alla våra fantastiska hantverkare & konstnärer glödhett välkomna till medverkan på årets Midvinterglöd! 

  1. Silversmed Barbro Svensson Löfsted, Näsviken
  2. Grävlings Naturprodukter, Gräsö
  3. Nässelhäxan, Jättendal
  4. Outdoor Functional Wear, Kim Walterstad, Alnö
  5. Konstnär Pernilla Moberg, Bergsjö
  6. Konstnär Petra Wessinger, Hudiksvall
  7. Konsthantverkare Eva Säfström, Bergsjö
  8. Romaner & tovat hantverk av Frida Hallberg , Undersvik
  9. Hantverkare Maria Tjärnström, Kungsgården
  10. Konstnär Isabelle Rönnquist, Hudiksvall
  11. Konstnär Carina Rist, Norrbobyn
  12. Attributmakare Hanna Forsmark Frykman, Sundsvall
  13. Hudik Bröd, Dorothea Guth, Hudiksvall
  14. Lots of Westernriding, Nordanstig
  15. Broder-Joe skäggprodukter, Forsa
  16. Älvarsdotter, Ann-Marie Alvarsdotter, Skultuna
  17. Glashantverkare, Matts Olof Nord, Hudiksvall
  18. JärvsöKlämman, Lotta Olsson, Järvsö
  19. Dark Passion, Annika Von Schlieben, Gnarp
  20. Make-Up Studio ögonskuggor, Shara Creations, Jättendal

20. Make-up Studio | Shara Creations | Jättendal

Ögonskuggor av märket Make-Up Studio finns till försäljning på julmarknaden!

Ögonskuggor av märket Make-Up Studio finns till försäljning på julmarknaden!

Petra Shara Stoor, en av arrangörerna för midvinterglöd är ju även verksam som maskör och  lärare i makeup! Petras företag Shara Creations är återförsäljare av makeupmärket Make-Up Studio, Professional Makeup och på julmarknaden inne i logen kan ni prova på fantastiska ögonskuggor av detta märke! Josefine och Ida, elever till Petra kommer att stå i logen och hjälpa er välja rätt ögonskuggor! Ögonskuggorna kommer att finnas till försäljning till supererbjudanden under Midvinterglöd och tas emot på beställning! Så behöver du nya skuggor till julen eller nyårsminket så missa inte detta toppenerbjudande på högintensiva, kvalitativa ögonskuggor! Beställningar betalas på plats med kort eller swish och hämtas/levereras efter ca 1 vecka! 

Kontakt

Petra Shara Stoor
shara@sharacreations.com
www.sharacreations.com
www.skullsandbonesartwork.com

Make-up Studio

Www.make-upstudio.se
Www.instagram.com/makeupstudiosweden
www.facebook.com/makeupstudiosweden 
www.pinterest.se/makeupstudioswe/
#makeupstudiosweden

make_up_studio_midvinterglod.jpg

19. Dark Passion | Annika Von Schlieben | Gnarp

“Jag lägger ner min själ i mina praliner och varje detalj är viktig. Allt från fina råvaror, gärna ekologiska, till äkta och kraftfulla smaker och inte minst ett utseende som lockar ögat.”
— Annika Von Schlieben

DarkPassion var det självklara namnet när jag för ett antal år sedan började tillverka mina egna chokladpraliner. För det är just en passion för den mörka chokladen jag har. Och hantverket. Att tillverka chokladpraliner för hand kräver gott om tid och en stor portion kärlek till hantverket.

Min lilla chokladfabrik finns mitt i Gnarp och här tillbringar jag all ledig tid. Jag jobbar endast med mörk choklad med 70% kakaohalt, ekologisk och FairTrade-märkt. Hela sortimentet är dessutom laktosfritt vilket många uppskattar. Utöver praliner har jag också ett stort sortiment av handgjorda chokladkakor och annat gott. Dessa är inte bara laktosfria utan helt mjölkfria. Försäljningen sker oftast via hemsidan men det går naturligtvis även bra att knacka på dörren. Om jag är hemma så öppnar jag! Varmt välkommen att hälsa på mig på Midvinterglöd!


18. JärvsöKlämman | Lotta Olsson | Järvsö

Järvsöklämman medverkar på årets Midvinterglöd där hon än ett år säljer sina populära klämmor 

JärvsöKlämman - Varma Tunnbrödsklämmor med lokala smaker. Lotta Olsson driver JärvsöKlämman sedan våren 2015. Brödet i Klämmorna är från de goda vedugnsbakade tunnbrödet från Stenegård i Järvsö. Till fyllningar har flera olika lokala produkter från Hälsingland använts. Smaker som lammkorv, honung, getost, pesto, skinka, senap, älgwurst återfinns i klämmorna. JärvsöKlämmorna serveras sedan varma och ni kan välja mellan fyra olika sorter - så det finns nåt för alla smaker, stor som liten.

Förra året fanns jag på plats på Midvinterglöd och det är med glädje jag återvänder till Midvinterglöd 2016. Vilket arrangemang!
— Lotta Olsson

Sommartid säljs klämmorna på både stora och små event. Under vintersäsongen 2016/2017 kommer JärvsöKlämman åter att finnas till försäljning i Chinovas Eftertanke i Järvsöbacken. Missa inte detta ställe om ni åker skidor.Lotta önskar er varmt välkommen till henne på Midvinterglöd, för en smakupplevelse från Järvsö. Hoppas vi ses där! Lotta

jarvsoklamman_midvinterglod.jpg

17. Matts Olof Nord | Glashantverkare | Hudiksvall

Matts Olof Nord ställer ut denna tavla i glaskonst till försäljning på Midvinterglöd 10 december i Jättendal

På årets Midvinterglöd har vi glädjen att ha med en tavla i glas, utförd i Tiffanyteknik, av Matts Olof Nord. Matts Olof arbetar i glas och framför allt med bildframställning i Tiffanyteknik, vilket innebär att designade glasstycken fogas samman med hjälp av tennlödning. Slutresultatet blir ett alster som liknar ett blyinfattat verk men tekniken ger större frihet vid skapandet av olika mönster.

Matts Olof Nord ställer ut denna tavla i glaskonst till försäljning på Midvinterglöd 10 december i Jättendal

Matts Olofs alster som är med på Midvinterglöd i år, heter En andalusisk dröm och är utförd i blandteknik mellan Tiffany och glasfusing. Det senare innebär att vissa partier är framställda genom upphettning och smältning i ugn.

Glashantverkaren Matts Olof Nord ställer ut glaskonst på Midvinterglöd. 

Jag är årets altmeister av utställarna och uppväxt och deltidsboende i Mellanfjärden, Jättendal.
— Matts Olof Nord

Glashantverkaren Matts Olof Nord ställer ut glaskonst på Midvinterglöd. 

Sedan några år tillbaka arbetar Matts Olof tillsammans med Eivor Nord, som mest skapar i glasfusing, i deras ateljé i Finflo strax utanför Hudiksvall.

Kontakt 
mo.nord@live.se
070-6629232


16. Älvarsdotter - Ann-Marie Alvarsdotter | Skultuna

Ann-Marie Alvarsdotter medverkar på Midvinterglöds julmarknad den 10 december 2016!

I Skultuna med naturväsen, djur och Svartån runt knuten bor Ann-Marie Alvarsdotter. Där har hon sitt företag Älvarsdotter, sin mottagning med hypnos och transmediumskap men också kurser och meditationer av olika slag. Där tillverkar hon också sina ramtrummor av renskinn och askträ efter sydsamisk modell. I ateljén på övervåningen finns plats för färgerna och målningen. Det är djur och naturväsen som vill bli avbildade men mer abstrakta målningar växer också fram i rummet under taknocken.

Naturmaterial och naturligt friluftsliv är viktiga ingredienser i min vardag men också kontakten med andevärlden och att få vara en kärleksfull länk mellan den fysiska världen på jorden och de andra dimensionerna.
— Ann-Marie Alvarsdotter

Inspirationen från de andra världarna finns med i allt Ann-Marie gör om det så är trummor, konst, hypnos eller föreläsningar. 

 

Glädjen i att forma de olika delarna i trumman till en enhet, att skapa ett harmoniskt flöde i de olika färgerna och formerna på duken. Den fantastiska känslan av att få guida en människa till större frihet och glädje samtidigt som förståelsen för omvärlden ökar. Att vara mitt i skapandet och få möta människor och djur, naturmaterial och naturväsen, energier och färger... ödmjukt tackar jag för glädjen och möjligheten
— Ann-Marie Alvarsdotter

Kontakt
Ann-Marie Alvarsdotter
alvarsdotter@live.se

Digitala kanaler
Hemsida


15. Broder Joe - Skäggexpert | Forsa

Broder Joes skäggprodukter finns med på Midvinterglöds julmarknad. Foto: Theres Stephansdotter Björk

John-Olov Erickson kommer återigen att sälja sina populära egentillverkade skäggprodukter "Broder Joe" på Midvinterglöds alternativa julmarknad. John-Olov Erickson, är alltså mannen bakom Broder Joe´s skäggprodukter som tillverkas i liten skala men med mycket kärlek. Ekologiska skäggoljor och vaxer, å givetvis mustachvax också. Vårdande för skägg och hud. 

Mina produkter är rena och jag sköter själv tillverkningen, du hittar inga konstiga tillsatser i dom eller andra petroleum produkter.
— Broder Joe

Broder Joe ställer ut sina skäggprodukter på Midvinterglöd. Foto: Philippe Rendu

Broder Joe med skäggprodukter på Midvinterglöd. Foto: Bert Öhman

Jag tycker om skägg makalöst mycket och vill ju att alla ska göra ett ärligt försök till att anlägga ett stort härligt helskägg! På midvinterglöds julmarknad kommer jag att sälja bland annat skäggolja, skäggvax, skäggbalm och mustaschvax. Kom gärna förbi mig och diskutera skägg om du har möjlighet.

LOVE, PEACE & BEARD från Broder Joe


Kontakt
Broder Joe / John-Olov Erickson
070-955-8701
e-post: joe.beardwax@gmail.com

Digitala kanaler
Hemsida
Facebook

Broder Joe - Skäggexpert


14. Lots of Westernriding | Nordanstig

western-ridning.jpg

Lots of Westernriders är föreningen för dig och din häst. Du och hästen får via clinics tips och råd. Vi är en hästförening som främst satsar på ungdomsverksamhet. Exempelvis är det idag dyrt att få tillgång till bra tränare. Därför går intäkterna tillbaka till verksamheten då vi står för den större delen av tränaravgifterna, samt hyra för ridhus och annat.

Eftersom western utgör en minoritet av ekipage i Norrland, så vill vi på Lots of Westernriders hjälpa alla med en viss summa av kostnaderna som tjänats in genom försäljning av salamikorvar, New Body-kläder och annat. 

Det är ingen som ska göra mer eller mindre, alla ska göra lika mycket. Är det någon som väljer att göra mer än vad som krävs blir det ingen extra belöning, eftersom det blir fel mot andra medlemmar.
— Lots of Westernriding

 

Under årets gång kommer samtliga medlemmar få deltaga utan häst och det kommer bli gemensamma utflykter till olika mål med aktiviteter som grillkvällar, samt eventuellt besök av tävlingar. Föreningen kommer att satsa mycket på ungdomarna. En träff för medlemmar kommer att anordnas för att vi ska få möjlighet att dela med oss av vår kunskap till andra människor. Gemenskap är en vital och omistlig del inom vår förening.

Medlemsavgift: 

Första året 150 kr och därefter 100 kr.

På midvinterglöd kommer vi att finnas och sälja hembakt matbröd/kaffebröd å godbitar, samt även ostkaka, grynkaka, chokladhjul. Förtjänsten av vår försäljning går oavkortat till vår förening.

Kontakt
076-8100887
lots-of-westernriders@outlook.com


13. Hudik Bröd, Dorothea Guth | Hudiksvall

Dorothea Guth, Hudik Bröd

Den som driver Hudik Bröd heter Dorothea Guth och hon drömmer om att verka för din och jordens hälsa. Hudik Bröd bakar ekologiskt surdegsbröd, kaffebröd och allt möjligt annat gott med kärlek, för hand och i en vindkraftsdriven stenugn. Där är glädjen en lika viktig ingrediens som KRAV-mjölet och vindkraftselen. Att med händerna forma vackra bröd av goda och nyttiga ekologiska råvaror och sedan se dem ta form och färg i stenugnen är en fröjd.

Vid besöket hos oss kan du både köpa äkta kvalitetsvaror och få en skvätt glädje alldeles gratis. Och undrar du något om bröd och hälsa - bara fråga. Sedan Hudik Bröd startade bageriet 2010 har det utvecklats mycket. Det lilla caféet har fått krympa lite för att lämna plats åt hyllor, kyl och frys med närproducerade och ekologiska livsmedel från bönder och förädlare. Dessutom för er som inte tål det som vanligen ligger i bagerihyllor bakar vi både glutenfria, mjölkfria och sockerfria varianter.

Kontakt
Hudik Bröd
Djupegatan 47 Hudiksvall
0650 -14100
info@hudikbrod.se

Digital kanaler
Hemsida
Facebook


12. Attributmakare Hanna Forsmark Frykman | Sundsvall

Hanna Forsmark Frykman ställer ut sitt hantverk inom attributmakeri på Midvinterglöd 10 december

Hanna Forsmark Frykman 25 år, är konstnär och utbildad attributmakare med inriktning mot mask och spfx makeup, samt prostethics. Hanna skapar konst och smycken. Hanna kommer vara med oss på Midvinterglöd och sälja smycken - olika slags cabochoner med små djurben och tänder ingjutna i resin, även en och annan fågelfot, tygmärken och mindre konstföremål. Smyckena hon gör är av crystal resin som hon sedan monterar på olika berlocker mm.

Hanna arbetar mycket med skelett från smådjur. Hon tar endast djur som dött ”naturligt", till exempel en fågel som flugit in i en ruta. Djuren gräver hon ner i en kompost och där får de ligga till benen är rena innan hon kokar och ibland bleker dem. Hanna vill absolut inte att djuren ska dö men hittar hon en fågel som dött en så ovärdig död som att ha blivit kattleksak, så tycker hon att det känns bra att göra något vackert av dess ben, och på så sätt lever djuret vidare.

Hanna får även ben utav jaktlag eller hittar själv. Fågelfötter torkar hon och lackar med resin för hållbarhet. Filurerna som hon gör -dockorna- har hon skapat hela livet. Det är som mina 'to go to' filurer. De har faktiskt blivit oerhört populära på olika utställningar.  //Hanna

Kontakt
Hanna Forsmark Frykman
huldrapaulina@gmail.com


11. Konstnär Carina Rist | Norrbobyn

Carina Rist ställer ut sin konst på Midvinterglöd 10 december 2016 i Jättendal, Hälsingland

Konstnären Carina Rist bor med sin sambo i Norrbobyn, mitt emellan Dellensjöarna. Stället är verkligen hennes paradis på jorden och hon tycker att här finns alla möjligheter till livskvalitet.

Carina har egen vävstuga och inspirerande natur in på stugknuten. Carina studerar nu Textil mode design på Borås textilhögskola och har tidigare gått Textil design väv på Forsa folkhögskola. Trots dessa utbildningar så blir det faktiskt ingen textil vi får se här på Midvinterglöd - utan foto och målat. 

Carina Rist ställer ut sin konst på Midvinterglöd 10 december 2016 i Jättendal, Hälsingland

Verkligheten skildras bäst med foton, så när jag målar blir det inre bilder men fortfarande naturnära. Jag ser mitt målande som en andlig process - som en form av meditation.
— Carina Rist, Konstnär

Carina Rist ställer ut sin konst på Midvinterglöd 10 december 2016 i Jättendal, Hälsingland

Carina Rist

Carina arbetar främst med akryl och akvarell på pannå. År 2015 deltog hon i Länskonst. Carina har gått kurs i vedic art och hon delar ateljé Vilja med konstnärerna Petra Wessinger och Pernilla Moberg på Hamngatan 25 i Hudiksvall. Vilka även de, ställer ut på Midvinterglöd. Carina har även en anknytning till Nordanstig. Hon har bott och arbetat i Ilsbo och arbetat på Yxfabriken i Gränsfors.

Kontakt
Carina Rist
070-5389502


10. Konstnär Isabelle Rönnquist | Hudiksvall

Isabelle Rönnquist ställer ut sina konstverk på Midvinterglöd 10 december 2016 i Jättendal, Hälsingland.

Isabelle Rönnquist, 27 år bor i Hudiksvall där hon är född och uppväxt. Hennes intresse för att teckna och måla kommer från tidig ålder, då hon ofta satt hemma med sin pappa i hans ateljé och inspirerades. Där gjorde hon sin första riktiga oljemålning när hon var fem år och hon minns ännu hans beundrande ansiktsuttryck när han såg vad som blev till på duken.Allt började där.

Isabelle Rönnquist ställer ut sina konstverk på Midvinterglöd 10 december 2016 i Jättendal, Hälsingland.

I tonåren tecknade Isabelle mycket i blyerts och fick ofta beställningar på tatueringsmotiv och porträtt. Efter år av jobb och två små barn senare så har Isabelle idag återupptagit sitt intresse. Hon har alltid tävlat med sig själv när det gäller att utvecklas i tekniken och hon är ett riktigt detaljfreak som hela tiden försöker fånga det verkliga uttrycket i ett porträtt. Det måste kännas levande.

Inspirationen finner hon från naturen och det vetenskapliga men också av det ockulta. Mystik och saga är spännande, så är det bara! På senare tid har Isabelle även börjat måla i akvarell. Att gå från detaljerade blyertsporträtt till fritt skapande i färger, fångade hennes lust igen. De är liksom varandras motsatser, kan jag tycka. Men jag kommer aldrig släppa min kära blyertspenna för det. Den är mitt "signum."

Isabelle Rönnquist ställer ut sina konstverk på Midvinterglöd 10 december 2016 i Jättendal, Hälsingland.


9. Hantverkare Maria Tjärnström | Kungsgården

Jag heter Maria och bor med min man och en flock hundar i byn Kungsgården, som ligger i sagornas Ådalen som poeten och konstnären Pelle Molin beskrev vår vackra bygd.  Kreativiteten fick jag i modersmjölken, mitt huvud är ständigt fullt av färger, bilder och intryck som i sin tur tar sig olika uttryck. Jägare och samlare som jag är finner jag mycket av min inspiration i naturen och landskapet under jaktturer och vandringar i skog och fjäll. Traditionella kulturer och forntidens föreställningsvärld har alltid lockat och inspirerat mig.

Från fjädrar, ben, horn och klor från de djur jag och min man fäller under jakten skapar jag kraftsmycken och amuletter. Jag tar också tillvara mycket material som jag finner under våra jaktturer i skog och på fjäll tex fällhorn, fjädrar och trämaterial. Inga djur dödas enbart för att bli smycken. Jag ser snarare mina kraftsmycken som en hyllning till djuren och naturen som tack för gåvan.

Jag bygger även shamantrummor, traditionella svepta ramtrummor. Det är ett hantverk som jag tagit god tid på mig att lära med hjälp av egna experiment och goda råd från erfarna trumbyggare. Jag skapar dessa magiska redskap från grunden av träd från vår egen skog. Ramarna betsas med äggoljetempera och naturliga färgpigment, i bland använder jag hemtillverkad rödockra från Nämforsen. Varje trumma är ett konstverk med egen personlighet, men också ett instrument med fantastiskt ljud och lång efterklang.

Kontakt
Maria Tjärnström
070-28 13 777
maria.tjarnstrom@mariasgalleri.com

Digitala kanaler
Facebook
Hemsida


8. Romaner & tovat hantverk av Frida Hallberg | Undersvik

Frida bor i Undersvik, ett stenkast från Ljusnans strand. Hon skriver magiska relationsromaner, jordnära fantastik. Berättelser som kliver lite utanför verklighetens gränser. Skog och saga hör ihop för Frida. Hon tovar väskor, amplar, vaser, tehuvor och allt möjligt, som du inte hittar igen om du tappar dem i mossan eller bland stenar, ris och blommor. Ullen i sig är ett magiskt material med sin filtningsegenskap och förmåga att ta till sig färg. Sen är fåren underbara varelser. Frida har sex trevliga damer hemma på torpet.

Jag tror att vuxna människor behöver sagor! Både i litteratur och i allt runtom oss. Något som gör livet lite djupare.
— Frida Hallberg

Jag ropade

Vilja möter en man som ger henne en chans att se att en annan verklighet är möjlig. Med nyförälskelsens mod följer hon med honom. Men snart inser hon att hon lämnat familj och vänner i en värld som sakta men säkert utplånar sig själv. Kan hon lämna dem åt det ödet? Eller vad kan hon göra för att hjälpa dem?

Frida Hallberg - Jag ropade

En magisk relationsroman som frågar oss hur vi lever egentligen. Som tar oss med till en värld där Vinden talar och Jorden pulserar under fötterna. Där världsresenärer blir till kråkor och verkligheten inte alls behöver vara som vi kommit överens om.

Ord från läsare:

”Jag ropade är den vackraste bok jag läst, såväl språkligt som budskapet och storyn bakom den. Den är sann på så många plan samtidigt som den skildrar magi, ceremonier och harmonin både människor, djur och moder jord emellan på ett välbalanserat sätt. Det är varken för mycket eller för lite av vare sig realism eller det övernaturliga.”

”Jag rekommenderar alla som vill ge sig ut på ett spännande och emotionellt äventyr att läsa boken, den är värd sin vikt i guld!

 

Den du var

Frida Hallberg - Den du var

Sabina ärver en liten går halvvägs upp på ett berg. Torpet är utan el och avlopp och ligger långt ifrån närmsta granne. Efter uppbrott och svek beslutar hon sig för att flytta dit. Under somrarna hon tillbringade där som barn var hennes största önskan att se småfolket och älvorna. Nu lyckas hon öppna ögonen och börjar ana dem. En dag dyker det upp en underlig man som hon inte kan avgöra om han är människa eller av älvafolket.

Den du var handlar om att söka sig ifrån samhällets skrivna och oskrivna regler, för att komma närmare naturen och livet. Om att ta kontrollen över sitt liv. Det är en magisk relationsroman som tar oss med ut i skogen – och kanske ännu längre.

 
Frida Hallberg lyckas trollbinda en stadsjänta med asfalt mellan tårna till sista raden i sin bok. En urlängtan tillbaka till naturen, småfolk och älvor springer fram. En välskriven bok som fyllde mig med läsnjutning rad efter rad.
— ord från läsare
Det var längesedan jag läste en bok om småfolk och väsen. Tycker du gör balansgången mellan naturligt och övernaturligt mycket verklighetstroget.
— ord från läsare

7. Konsthantverkare Eva Säfström | Bergsjö

Eva målar motiv på postlådor för att ge dom ett konstnärligare uttryck.

Konsthantverkaren Eva Säfström kommer från Knivsta , där hon har bott och verkat under större delen av sitt liv. Eva har så länge hon kan minnas, skapat i allehanda material och dekorationsmålat mycket. Hemmet har alltid varit en viktig del, där Eva under alla år, renoverat, målat, inrett och fixat. Oavsett var hon har bott, så har hemmet sakta men säkert tagit nya skepnader.

Tidigare delade hon även på arbetet med en butik/hantverkscafé i Almunge, där hennes hantverk såldes. Eva målar också tavlor, och på senare tid har hon börjat måla i olja. Oljemålningarna var som allt annat i skapande väg, något som Eva föll för.

Motivmålning på postlådor är något som Eva Säfström skapar. 

De senaste åren har Eva bott och verkat i Bergsjö, Nordanstig. Hälsingland har allt det som Eva drömt om. Naturen som alltid varit Evas inspirationskälla -  finns bland bergen och sjöarna utanför dörren. Hälsingland - mitt nya land

Förutom inspirationen av naturen så plockar Eva gärna svamp och bär, och odlar mycket. Trädgården är hennes stora passion, och där tillbringar hon många timmar. Många av Evas alster har spridit sig runtom i hela Sverige. Eva ser nu framemot att vara utställare på Midvinterglöd, träffa alla besökare och andra hantverkare.

Mattor tillverkade av Eva Säfström. Eva medverkar med sitt konsthantverk på Midvinterglöds julmarknad den 10 december i Jättendal, Hälsingland. 


6. Konstnär Petra Wessinger | Hudiksvall

Konst av Petra Wessinger

Konst av Petra Wessinger

Petra Wessinger arbetar som integrationshandledare på en utslussverksamhet för ensamkommande. Arbetet ligger i vackra Bergsjö, Nordanstig kommun. Där har Petra bott och jobbat i ca 20 år, men har sedan fem år tillbaka kommit hem till sin hemstad Hudiksvall. 

Petra bor nu I Hudiksvall, i en lägenhet som hon delar med de tre vackraste katterna på jorden. I Hudiksvall kan hon njuta av havet, alla måsar och sjöbodar. Havet är även en viktig inspirationskälla för Petra. 

Konst av Petra Wessinger

I sitt konstnärskap använder sig Petra mestadels av akrylfärg och akvarell, men influeras ofta att tillföra inspirerande material. Petra har gått olika kurser, bl.a. en Vedic Art kurs där hon känner igen sig i sitt utövande. 

När jag målar söker jag en känsla, en rytm i de former som flödar fram i de dragna linjer som uppstår. Så en skapelse kan träda fram direkt eller efter flera månader.

Petra driver ”Ateljé Vilja” tillsammans med konstnärerna Pernilla Moberg och Carina Rist på Hamngatan 25 i Hudiksvall. Petra har haft utställningar i Söderhamn på Kvarnen och i Delsbotrakterna. 

Vill ni se mer utav Petra Wessingers alster så finns en FB sida med hennes kreationers heter ”Petras konstiga konst


5. Konstnär Pernilla Moberg | Bergsjö

Pernilla är en konstnär/hantverkare som är född och uppvuxen i Nordanstig.  Pernilla målar mest tavlor i olja och akryl men har tidigare även arbetat med textil och betong.

Konstnär Pernilla Moberg medverkar på Midvinterglöds julmarknad där hon ställer ut sin konst till försäljning.

konst och liv är så intimt förknippade att det går knappast att skilja dem åt. Det heter ju konsten att leva
— Curt Källman

Att måla ska vara lätt, glädjefyllt och kravlöst - och det är något hon vill förmedla till andra människor.  Pernilla är under utbildning till VEDIC ART lärare och kommer att hålla kurser framöver. Mer om det kan du läsa på hennes hemsida. Pernilla har ställt ut sin konst/hantverk runt om i Nordanstig /HudiksvallHon har en liten ateljé tillsammans med två andra kvinnor på Hamngatan 23 i Hudiksvall. (Ateljé Vilja)

Konstnär Pernilla Moberg medverkar på Midvinterglöds julmarknad där hon ställer ut sin konst till försäljning.

Konstnär Pernilla Moberg medverkar på Midvinterglöds julmarknad där hon ställer ut sin konst till försäljning.

Pernilla Moberg

 

Pernilla är utbildad arbetsterapeut och jobbar med vuxna människor med funktionsnedsättningar.

Hon upplever att det är viktigt att skapa möten mellan människor och att det är en grund för goda relationer. Måleri och olika hantverk kan vara ett sådant forum där människor kan mötas.

konsten är tystnadens språk och det oändligas uttryck. Bara du lyssnar för ett ögonblick så kan du få höra det. Alla kan måla, alla kan skapa, alla kan få kontakt med sitt eget skapande uttryck. Det finns inga begränsningar när glädjen finner vägen ut
— Curt Källman

Konstnärinnan Pernilla Moberg medverkar på Midvinterglöds julmarknad där hon ställer ut sin konst till försäljning.

Kontakt
Pernilla Moberg
070-3136199
Pernillamoberg69gmail.com

Digitala kanaler
Hemsida


4. Outdoor Functional Wear - Kim Walterstad | Alnö

Kim Walterstad medverkar på Midvinterglöds julmarknad med kollektioner från Uhip kläder

Jag heter Kim, föddes i England och nu bor jag på vackra Alnö. Jag har alltid älskat att vara ute i naturen med hästar, hundar och nu för tiden med mina barn. När man är ute man behöver bra kläder och som man säger i Sverige ’’det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder’’ 

Jag har startat företaget Outdoor Functional Wear som är återförsäljare av jackor, termo/regnkjolar, kappor och västar till aktiva kvinnor och barn från det fantastiska svenska designföretaget som heter Uhip, ett företag som brinner för plagg med smarta funktioner. 

Kollektion som jag kommer att sälja under Midvinterglöd 2016 består av följande.

Täckkjol från Uhip kollektionen

Täckkjol

Täckkjol som är perfekt när man rider

Att frysa eller bli våt gör att man har svårt att njuta eller över huvudtaget prestera som man tänkt. En täckkjol skyddar rumpan och lår från köld, regn, smuts och vind och den är enkelt att ta på och av samt är lätt att bära med sig.

 

Uhips täckkjolar har till skillnad från övriga på marknaden dragkedjor fram-och baktill så att du kan reglera själv hur mycket rörelsefrihet du behöver. Hur mycket du drar upp fram- respektive bak beror på vilken aktivitet du skall utöva.

Jackor

Uhip kläder för den aktiva kvinnan

Alla Uhip’s jackor har ärmslut som är nedfällbara och kan bilda en ”handvärmare”. Det finns hål både för tumme och lillfingret och den är skräddarsydd för aktiviteter och sporter där man måste ha tunna vantar som tex ridning, cykling, golf m.m. Du kan alltså prestera utan stelfrusna fingrar! Jackorna har luva som man kan dra över huvudet (även över en hjälm) vid busväder. Den är avtagbar med tryckknappar. Alla har en hög, skön krage. Vissa med fleece på insidan. Dragkedjan framtill är en två-vägsdragkedja så du enkelt kan reglera efter behov.

Kappor

Uhip kläder för den aktiva kvinnan kommer att finnas till försäljning på Midvinterglöds julmarknad

Uhips kappor är specialgjorda för utevistelse där aktiviteten kräver att du har tunna handskar, tex ridning, cykling eller om du är ute med hunden. Ärmsluten viker du enkelt ner och den bildar på såsätt en extra handske. Vips kan du prestera utan stelfrusna fingrar! På kappans insida nedtill finner du elastiska benband som du kan fästa runt låren för att hålla kappsidorna på plats vid främst ridning. Kappan är även populär ibland de som utövar körning med sin häst. Baktill harkappan ett högt sprund med tryckknappar. Du väljer enkelt själv hur mycket rörelsefrihet du behöver beroende på vad du skall göra. Är det ridning så öppnar du upp helt och ”sprundkappan” hänger då utmed hästens ländrygg. Fram till har kapporna en två-vägsdragkedja så du kan dra upp den nedifrån och sitta till häst eller cykla eller helt enkelt bara reglera rörelsefriheten efter behov.

 Om ni inte har möjlighet att komma på Midvinterglöd så går det bra att boka en visning och som värd får du 10% rabatt.

Vi ses!

Kontakt
Kim Walterstad
Outdoor Functional Wear
070-9325736
kim@ofw.one

Digitala Kanaler
Hemsida
Facebook


3. Nässelhäxan - Petra Modée | Jättendal

Ljus från Nässelhäxan. Foto: Linus Bergström

Med naturen som grund arbetar jag för att minska klimatbördan i mitt företag. Med handkraft knådas surdegen, rörs honungen och kokas salvan. I vedeldad ugn gräddas nässelbrödet och vaxet kokas ovanpå vedspisen. Samtidigt för att utnyttja vedvärmen effektivt. Kreativiteten driver mig vidare och härom året återupptäckte jag lusten att måla.

Bivax-produkter från Nässelhäxan i Jättendal, Nordanstig. Foto: Linus Bergström

Petra Modée, Nässelhäxan. Foto: Linus Bergström

Nässlan har inspirerat mig. Den är nyttig och vacker, men bränner den som inte är försiktig. Den har sega fibrer som nämns i sagorna. Att använda hela växten är enkelt:

rötterna kokas,
bladen blir till soppa eller stuvning,
fröna torkas och används i grytor och
sist men inte minst så rötas stammen för att utvinna fibrerna.
Inget går till spillo.
Allt används.

Jag håller till med mina bikupor i Jättendal och säljer mina produkter på lokala marknader och i vissa butiker. Jag säljer syrat nässelbröd, honung av olika slag, örtsalt, bivaxljus och nässeltråd. Jag lär också gärna ut hur du kokar tvål, bränner björktjära, gör bivaxsalva, såpa, skokräm m.m.

Nyheter från mig hittar du på Facebook:
www.facebook.com/groups/nasselhaxan/

Nässeltråd av Nässelhäxan. Foto: Linus Bergström


2. Grävlings Naturprodukter | Gräsö

Grävlings Naturprodukter Gräsö är namnet på Janne och Martina Törnqvists gemensamma dröm om ett liv bortom ekorrhjulet. Företagets målsättning är att hålla gamla tekniker och traditioner vid liv samt i största möjliga mån arbeta på ett hållbart sätt med naturliga råvaror, gärna sådant man kan hitta i skog och mark, t.ex. kåda, horn och ben.

Janne är född och uppvuxen på Gräsö och har en gedigen kunskap om djur och natur. En stor del av Grävlings Naturprodukters produkter består av sådant Janne tagit till vara på under skogspromenader, vid slakt och skyddsjakt. Janne kokar salvor, tvål och skosmörja, täljer, slöjdar i ben och horn, nålbinder, stöper och gjuter ljus, knyter nät och knopar.

 

Martina kommer ursprungligen från Småland och har en lång erfarenhet inom historiskt återskapande. Hon är utbildad inom forntida textil- och skinnhantverk och garvar, tovar, nålbinder, syr samt gör tvål, ljus och smycken.

 

 

Kontakt
Grävlings Naturprodukter AB
070-3275421
kontakt@gravlingsnaturprodukter.se

Digitala kanaler
Hemsida
Instagram


1. Silversmed Barbro Svensson Löfstedt | Näsviken

Örhängen av Silversmed Barbro Svensson Löfstedt.

Barbro Svensson Löfstedt det är jag det! Bor i Näsviken där min lilla smedja också finns- driver företaget på deltid. Mitt arbete fungerar så här: En ide föds…ofta inspirerade från naturen….tar en plåt eller tråd och därefter börjar skapandet ibland utmanar metallen mej men…den striden vinns av mej!!!

Silversmed Barbro Svensson Löfstedt.

Örhängen av Silversmed Barbro Svensson Löfstedt.

Smedjan är öppen när jag är hemma annars finns mina smycken på slöjd i sjöboden och glössbolagret. Och nu blir det 3:dje året på Midvinterglöd och vet ni: I LÖV IT !

Halsband av Silversmed Barbro Svensson Löfstedt.

Ring av Silversmed Barbro Svensson Löfstedt.

Kontakt
Barbro Svensson Löfstedt
070-5530825
barbro.lofstedt@gmail.com