Midvinterglöd

View Original

Ingen sjätte upplaga av folkfesten; "Läggs i vila”

Fem år har gått sedan Jättendals folkfest i vintermörkret startades.
Men istället för att det blir ett sjätte år för Midvinterglöd, så har arrangörerna valt att lägga projektet på is.

Artikeln om Midvinterglöd från Hudiksvalls tidning (HT)

”Så tråkigt att inte ha detta att se fram emot i mörkret” är en av många sorgsna kommentarer på Midvinterglöds Facebooksida. När det skrivs att det inte blir någon folkfest i år. Beslutet togs i slutet av augusti av arrangörerna Petra Shara Stoor, Fredrik Fernlund och Janina Stoor.

Konceptet med Midvinterglöd centrerades kring fem teman, som sprider sig ut över 5 år. Istället för att starta nästa cykel väljer arrangörerna att backa tillbaka. De menar att åren med av ideellt arbete på egen hand har varit ansträngande, det har tagit upp mycket tid och energi för att bara gå jämnt ut i ekonomin.

Enligt Fredrik, Janina Petra har Midvinterglöd varit väldigt uppskattat av folket i bygden och från annorstädes – eftersom de kan erbjuda en underhållande dag för folk i alla åldrar.

Målet har alltid varit att expandera eventet, dess aktiviteter och omfång. Med en växande publik var läget lovande, men överväldigande för arrangörerna som vill att Midvinterglöd ska återuppstå men med andra resurser och mer engagemang.

På sociala medier har de fått många reaktioner av beslutet, men engagemanget har inte märkts av från politiken och samhällsinstanserna, tycker arrangörerna.

I och med att det inte fortgår med eventet i år vill de markera att kulturarbete inte kan hållas gratis för evigt och behöver lyftas upp och stödjas för att överleva, menar Petra, Janina och Fredrik.

och tillägger:

Nordanstigs kommunstyrelseordförande Monica Olsson (S) menar att det är trist att Midvinterglöd ställs in i år men att nekandet för bidraget var en fråga om att prioritera bland många sökanden med begränsade medel. Av de 960 000 kronor som finns i budget, räckte det inte till att bevilja de 200 000 kronor som Midvinterglöd sökte denna gång.

Hur kommer det att påverka kommunen om Midvinterglöd försvinner?