Intervju i P4 Gävleborg: Eldshow del i mörkt Luciafirande

Petra Shara Stoor intervjuas av P4 Gävleborg om Midvinterglöd 2012. 

Petra Shara Stoor intervjuas av P4 Gävleborg om Midvinterglöd 2012. 

Konstnären Petra Stoor kallar firandet Midvinterglöd och det är en eldfest med både iskonst och mycket gamla traditioner om hur Lucia rör sig.

– Hon ska vara lite mörkare än vad vi är vana att se henne. Hon kommer att vara väldigt vacker och det kommer vara mycket magiskt. Det kommer att vara en del inspiration från en rovfågel, säger Petra Stoor.

Varför det?

– Därför att enligt folktron så kunde Lucia förvandlas till en rovfågel, så det är det vi använder som inspiration nu när vi skapar dräkter och krona.

Vad hände kring Lucian då?

– Den trettonde december var en väldigt mörk natt, det var mycket magi, man trodde att djuren kunde tala och man skulle äta väldigt mycket mat och man skulle inte arbeta. Lucia och hennes följe kom genom natten och skyarna, säger Petra Stoor.

En annorlunda Julmarknad

– Det här började med att vi skulle göra en liten, liten julmarknad. Jag och min sambo Fredrik tänkte att vi skulle ha en liten julmarknad, men det ena ledde till det andra och sedan blev det helt plötsligt en utställarfest med evenemang. Vi ville ha någonting varmt i vintertid.

Jukkasjärvis (ICE HOTEL) iskonstnär Lena Krisström kommer att hugga iskonst och en eldshow från Umeå lyser också upp vinterkvällen, där bad i en isvak dessutom väntar gästerna.


Text av Hasse Persson
Tel: 070-588 72 83
hasse.persson@sverigesradio.se