Trollhättans tidning, ttela, skriver om vår folktro-lucia

Midvinterglöds årets Lucia (Rymenar), Malin Mellryd, från Trollhättan blev intervjuad av Trollhättans tidning ttela:
 

Malin Mellryd i Trollhättan är årets lucia vid den alternativa julmarknaden i Jättendal i Hälsingland. Nu går hon in i rollen som Rymenar, lucia i folktron, med den svarta ljuskronan och klänningen som är inspirerad av norrskenet.

TROLLHÄTTAN Malin Mellryd i Trollhättan är årets lucia vid den alternativa julmarknaden i Jättendal i Hälsingland. Nu går hon in i rollen som Rymenar, lucia i folktron, med den svarta ljuskronan och klänningen som är inspirerad av norrskenet.

I morgon lördag är det andra gången "Midvinterglöd – Norrskenets spegel" i Jättendal, Hälsingland, går av stapeln. Det är en alternativ julmarknad med bland annat luciashow, körsång, eldshowen Väsen, konstutställningar och hantverk, folktroberättelser, hästridning och magiker.
Tanken med midvinterglöd är att det ska vara ett levande och pulserande konstverk där besökarna får ta del av olika upplevelser och intryck.

Det blir fiolspel i fornnordisk inspiration och berättelser ur folktron och lajv-rollspel om att möta ett väsen av mörker och från trolska skogen, vilket är ett populärt familjeresemål, kommer skogens hustomte på besök.

Malin Mellryd från Trollhättan är en kreativ person som jobbar med olika typer av konstnärliga uttryck med inspiration ur folktrons gamla sagor med allehanda väsen. Hon beskriver själv att hon kommer från djupet av skogarna i Sverige och att hon hämtar sin inspiration från djuren och naturen.
– Jag gör allt möjligt som målar, skulpterar, bränner i trä, målar på lampskärmar och fotograferar med mera.

Motiveringen till att Malin nu blev tillfrågad att bli årets lucia är att hon är en sann konstnärssjäl ända ut i fingerspetsarna.

Hur kändes det när du fått uppdraget, var det självklart att tacka ja?
– Det kändes smickrande. Jag kunde inte tacka nej helt enkelt, fast jag egentligen inte vågar. Men det känns ärofyllt och jag som aldrig var lucia i skolan heller.

Dagens luciafirande med ljusbärande och vitskrudade kvinnor har inte funnits längre är 1920-talet. Däremot är lucia väl förankrad i den svenska traditionen. Själva lucianatten brukade ses som en tid då oknytten härjade, då allt från "elaka kärringar" till självaste Horn-Pär var ute på galej. Det finns traditioner, liknande som i midsommar, där drömmar talar om vem som är den blivande respektive där det ansågs att salt och ingefära kunde vara behjälpligt till drömmandet.

"Och upp ur djupet stiger hon – livskraften förkroppsligad. Född är Rymenar och hon mottager den svarta ljuskronan för att med den över sitt bleknande hår besvara norrskenets lockrop", står det ur programförklaringen om lucia.
– Jag kommer att få överta den handsmidda kronan av förra årets lucia och klänningen är uppsydd till mig med norrskenet som inspiration. Petra Stoor är en kreativ och drivande eldsjäl i hela det här evenemanget.

Malin kommer att delta i flera luciashower tillsammans med kören Dimmerar`yns, som inspireras av naturkrafter, väsen, parallella världar, svunna tider samt norrskenets magiska färgspel på himlavalvet. Kören kommer att framträda med en sång på fantasispråket Xhaimeran.
– Jag kommer bara att stå och se mystisk ut, säger Malin och skrattar. Egentligen borde jag vara nervös, men jag är ovanligt lugn.

Susanne Engdahl-Jensen
susanne.engdahl-jensen@ttela.se