Hudiksvalls Tidning (HT) skriver om Midvinterglöds lajv/fantasyshow

Elena Gradin och Hanna-Karin Berglund var med i Hudiksvalls Tidning  (HT) där Carole Tärnudd hade intervjuat tjejerna gällande deras kommande lajv/fantasyshow som dom ska visa upp för våra besökare på Midvinterglöd! Spännande!! 

Hanna-Karin Berglund på Nena's Fantazii och Elena Gradin. Fotograf:Carole Tärnudd (HT)

Hudiksvalls Tidning (HT) skriver: 

Två tjejer, två svärd och en häst och massor av energi och fantasi. Eller kanske mer fantasy? På årets Midvinterglöd får besökarna uppleva en uppvisning utöver det vanliga.

 

Hanna-Karin Berglund tar ett skutt, nästan rakt upp, och hamnar på Nena's Fantaziis rygg. Elena Gradin gör utfall med svärd.

– Uppvisningen ska ju egentligen göras ute, förklarar tjejerna, som alltså flyttat inomhus på grund av tätt mörker.

Hanna-Karin, eller H-K som de flesta säger, är auktoriserad dramapedagog och stuntutbildad. Elena gick Calle Flygares ärevördiga teaterutbildning och Skara Skolscen. Dessförinnan lärde de känna varandra på en folkhögskola i Värmland, när de båda studerade musikteater.

– Jag kom från Harmånger, Elena från Gnarp. Vi lärde känna varandra och på den vägen är det, säger H-K, som på sistone jobbat på Hassela skola, medan Elena haft olika ströjobb. Då och då framträder de i olika sammanhang var och en för sig eller tillsammans. Vid ett tillfälle har de även gjort en show liknande den de nu tränar in inför Midvinterglöd den 14 december.

– Korrekt benämning är stagefight. Det är en uppvisning på scen där publiken ska få upplevelsen av ett slagsmål. Ungefär som i filmer när en fäktningsscen ska se verklig ut. Vi har utbildats av olika instruktörer, bland annat Peppe Östensson, som medverkat då Arnfilmerna gjordes.

Showen på Midvinterglöd är ungefär 15 minuter lång. Den visas utomhus, i facklors och Petra Sharas norrskenssken. Tjejerna brukar hämta inspiration från klassiska filmscener, men hittar även flera egna lösningar.

– Vi vill gärna jobba med det vi utbildats till, så det gäller att hitta områden där vi får tillfälle till det. Förhoppningsvis är detta ett koncept som kan fungera framöver.

- Carole Tärnudd, Hudiksvalls Tidning (HT)

Elena Gradin och Hanna-Karin Berglund har hittat en egen show-nisch: stagefight. Fotograf:Carole Tärnudd