Midvinterglöd är med i senaste numret av HudikNytt!

Det är nästan som att öppna en lucka i julkalendern varje dag när vi jobbar med Midvinterglöd! Vi vet inte alltid vad det är dagen kommer att föra med sig annat än fullt ös,  men det känns som om det är nåt nytt och spännande var dag nu som möter oss när mörkret lättar och morgonen gryr! 

Så när vi öppnade dagens lucka så såg vi till vår stora glädje att nu är artikeln om Midvinterglöd med i senaste numret av HudikNytt! Journalisten Stina Gunnarsson har intervjuat Petra Shara Stoor om årets Midvinterglöd. Kul! Man blir så glad när vår Midvinterglöd uppmärksammas så mycket nu, det värmer ska ni veta! :)  Ni kan läsa artikeln digitalt HÄR

Eller så kan man läsa här nedan under bilderna där jag återger texten såsom den är skriven i artikeln: 

"Fantasifull vinterfestival i Jättendal

En unik mötesplats och gemensam plattform för alternativa och traditionella kulturer. En vinterfestival och julmarknad för alla åldrar, från alla världar. Så beskriver Petra Shara Stoor Midvinterglöd.

Sedan tre år tillbaka arrangeras Midvinterglöd i Jättendal. Tillställningen innehåller upplevelser och uppträdanden av olika slag, allt från trollkonstnärer och folkmusiker till eldkonstnärer.

En central del i Midvinterglöd är Lucia i folktron. I år äger tillställningen dessutom rum just på Luciadagen, den 13 december, och man tar showen steget längre med inslag av bland annat berättelser, dans och eldkonst. Sångerna framförs av vokalgruppen Dimmerarýn.

– Varje år så för vi berättelsen framåt med Lucia i folktron. Vi skildrar även Lucia på ett annat sätt än den traditionella vitklädda Lucian, då vi fördjupar oss i gamla sägner och folkberättelser som rör Lucia. Vi berättar en historia som vanligtvis inte berättas om Lucia, den om henne i folktron. Med vår Lucia väcker vi frågeställningar eftersom den bild av Lucia som människor har helt plötsligt blir något annat, berättar arrangör Petra Shara Stoor.

Midvinterglöd har den här gången temat vinterväsen.

– Vi bygger upp konceptet och berättelserna kring det i år.

Besökarna kommer därmed att få träffa på en hel del fantasifulla vinterväsen på området. En nyhet för i år är makeuptävlingen, där man kan vara med och tävla genom att skapa ett fantasifullt vinterväsen med makeup, hårdesign och styling.

– Dessa vinterväsen kommer att finnas på Midvinterglöd och möta våra besökare och tillföra ett fantasifullt element till vår vintersaga och ett vinnarväsen röstas sedan fram, förklara Petra Shara Stoor.

Midvinterglöd håller också sin alternativa julmarknad med musik, konstutställningar och för barnen hästridning, möten med väsen och ansiktsmålningar.

– Det som gör Midvinterglöd unikt är att vi arbetar med storytelling och folktroskildring. Midvinterglöd är även unikt i sitt sätt att arbeta med cross-over kulturer där vi blandar kultur från den alternativa och subkulturella världen tillsammans med den traditionella kulturen, berättar hon.

Vilka vänder sig Midvinterglöd till?

– Till alla. Ung som gammal, oavsett kön, etnicitet och vare sig man tillhör den subkulturella eller traditionella kulturvärlden. Upplevelsen blir även mycket vad man själv gör den till och det skadar inte att ha öppna och fantasifulla sinnen när man besöker Midvinterglöd.

Utövar man någon konstform, musik eller performance och vill uppträda på Midvinterglöd eller om man skapar hantverk eller konstverk av något slag och vill ställa ut, kan man höra av sig till arrangörerna på: info@midvinterglod.se"

Text och intervju av Stina Gunnarsson, HudikNytt