Fridfull jul, magiskt nytt år och glödhett tack

År 2012 fick kulturentreprenörerna Fredrik Fernlund och Petra Shara Stoor idén om att skapa ett alternativt julevenemang. En alternativ julmarknad med ett alternativt luciafirande. En gemensam plats för kulturella uttryck från både den alternativa och traditionella världen. Ett evenemang som skulle komma att heta Midvinterglöd. Vi kunde nog inte riktigt då helt greppa vilken resa vi hade framför oss och vart vi idag skulle vara med vår älskade Midvinterglöd. 

Midvinterglöd 15 december 2012 i Jättendal i 20m/sek snöstorm. Is från Ice Hotel och ice hotel skultptör Lena Kriström var på plats och skulpterade fram ett konstverk i is. Foto: Fredrik Broman

Vi ämnar skapa en vintertradition hos Skulls and Bones Artwork i Jättendal, detta i form av en unik tillställning med magiska inslag och en upplevelse utöver det vanliga. Denna vinterhändelse kallar vi “Midvinterglöd” och här finns plats för alla, oavsett vem du må vara.
Midvinterglöd kommer att innehålla upplevelser och magiska uppträdanden av olika slag. Följ med oss på färden in i den kalla årstiden och låt oss värma dig med MIDVINTERGLÖD!
— Fredrik Fernlund & Petra Shara Stoor, Jättendal 2012

År 2012, vi kände i hjärtat att vi var något stort på spåren, ett unikt evenemang, en magisk tillställning för alla åldrar, från alla världar. Ett evenemang där vi tillsammans firar midvinterns hjärta och sägner ur folktron. När vi nu ser tillbaka på den fantastiska resa vi har gjort sedan starten 2012 så känns det nästan som en dröm, men alla de ofantliga timmar av arbete, svett, blod och tårar som vi lagt ner på att förverkliga Midvinterglöd år efter år, vittnar om att det inte är en dröm. Det är en verklighet vi har skapat och byggt upp för att kunna dela vår glöd och värme med andra. 

Midvinterglöd 2015, Fjäderfall hos Skulls & Bones Artwork i Jättendal, Hälsingland. Över 1600 personer firade tillsammans glöden i midvintertid. Foto: Philippe Rendu

Midvinterglöd är nog ändå en saga i sig själv, en magisk plats som väcks till liv under en enda dag i midvinterns timmar och där alla som tillsammans firar glöden får svepas iväg in i fantasins värld och glömma allt annat för en stund, både liten som stor. Det är med stolthet och tacksamhet vi blickar tillbaka på vår resa med Midvinterglöd. Det går nog inte ens att beskriva känslan hur lyckliga vi är i själ och hjärta när vi inser att vi nu har firat Midvinterglöd i 4 år, och årets Midvinterglöd firades av över 1600 personer på plats i Jättendal hos Skulls & Bones Artwork. Nästa år firar vi 5-års jubileum med Midvinterglöd!! Obeskrivlig känsla, där vi får nypa oss i armarna för att inse att det faktiskt är sant. Men alla de fantastiska bilderna som vi fått sända till oss av våra fotografer, vittnar om just det. Ett vackert evenemang, en magisk dag, en saga som blev sann .

Midvinterglöd 2015, Fjäderfall. Lucia i folktron avslutar årets Midvinterglöd. Foto: Daniel Funseth. 

GLÖDHETT TACK till alla glödsjälar som skapat Midvinterglöd med oss

Midvinterglöd har sedan starten 2012 utvecklats och anordnats av arrangörstrion Fredrik Fernlund, Petra Shara Stoor och Janina Stoor. Ett mycket litet team, men med stora hjärtan, visioner, drömmar och mål med vår Midvinterglöd. Men Midvinterglöd hade inte vart vad den är och blivit utan alla andra oerhört viktiga glödsjälar som är med och skapar Midvinterglödsagan.

Ni är så många, för många för att nämnas enskilt och ni är alla av så stor betydelse och ni vet alla vem och vilka ni är. Vi är så ofantligt tacksamma, glada och stolta över att ha fått göra denna resa tillsammans med er, ni är ovärderliga. Så alla ni som på ett eller annat sätt, litet som stort hjälpt till med att förverkliga Midvinterglöd tidigare år och detta år, ni är verkligen mer än guld värda och vi kan inte nog tacka er för allt det ni gjort, gör och förhoppningsvis vidare vill skapa med oss inför nya glödar. Vi hoppas att just du som känner dig träffad av detta, du som har vart med före, efter, under glöden och på ett eller annat sätt skapat sagan med oss, att just DU känner dig träffad in i hjärteroten av våra ord med vårt glödheta tack till just DIG!!! 

Lucia i folktron och vokalgruppen Dimmerarýn på Midvinterglöd 2015, Fjäderfall, Jättendal. Foto: Bert Öhman

GLÖDHETT TACK till alla Ni som upplever och delar glöden med oss

Denna Midvinterglödsaga hade aldrig vart vad den är och blivit utan alla ni vackra glödsjälar som tror på det vi gör och besöker vårt evenemang för att dela glöden med oss. Från djupet av våra hjärtan sänder vi er ett så stort glödhett TACK! Det betyder oerhört mycket för oss att ni tar del av vår glöd, upplever magin med oss och stödjer vårt evenemang. Utan er hade det aldrig gått! Även ni är mer än guld värda, er medverkan betyder oerhört mycket för Midvinterglöd och alla oskrivna glödsagor som finns framöver. Ni ger oss kraft, inspiration, glädje, energi och möjlighet att fortsätta skapa nya glödar. Vi hoppas att ni har med er vackra minnen hem i hjärtat från Midvinterglöd, och vi hoppas att ni återvänder i midvintertid för att fira nya glödar med oss. 

Act of Emotion uppträdde under Lucia i folktron showen. Foto: Peter Bivesand

Det går inte att återge årets Midvinterglöd i ord hur mycket vi än skulle försöka, vi bär dom starkaste minnena med oss i våra hjärtan och dom förstärks med alla de bilder som vi fått från årets Midvinterglöd. Vill du se mer bilder från vår glöd så kika in på vår facebook-sida för Midvinterglöd och våra album där, för det finns så många glödhett vackra bilder att vila ögonen på. 

För att hålla er uppdaterade med vad som händer med Midvinterglöd och vad som är i görningen kan ni anmäla er till vårt nyhetsbrev på  Midvinterglöds hemsida, skrolla längst ner på sidan. Ni kan även anmäla er på vår facebooksida för att få information om facebook-evenemang. 
 

Vi avslutar denna sista uppdatering med det poem som skrevs och framfördes under årets Lucia i folktron show. Vi på Midvinterglöd önskar er en vacker, fridfull jul och ett magiskt nytt år! Glödhett tack för i år och vi hoppas att vi ses Midvinterglöd 2016! 

Glödheta hälsningar, 

Petra Shara Stoor, Fredrik Fernlund och Janina Stoor

Känn midvinterns hjärta, o slut det ömt i din famn,
låt alla stjärnor som slocknat finna ro i sin hamn,
I de tidevarv vi andas, i de tidevarv som flytt
brinner den låga så klar
som av hopp tänds på nytt

För var själ har sin tid o, vart hjärta sitt bo
där mörker andas för tungt, ska ljuset stilla det till ro
I alla tidevarv framöver, i de tidevarv vi har,
låt var själ andas fritt,
låt alla lågor brinna klart
— Petra Shara Stoor, Midvinterglöd 2015


Har ni inte fått nog av julmarknader?

...så tycker jag att ni ska kolla presenttips.se som listar nästan alla svenska julmarknader, men även en del julmarknader från våra grannländer. Midvinterglöds julmarknad var lite av en utstickande bubblare i denna lista kan man säga :)  

Har du en egen julmarknad så lägg upp den på den presenttips.se det gjorde vi och fick riktigt bra respons tillbaka! Tack Christoffer på presenttips.se för all support!