Glödhett tack till alla som var med på Midvinterglöd 2016 - Helsinglight, Femte ljuset

Det är svårt att med ord försöka sammanfatta Midvinterglöd 2016 – Helsinglight, Femte Ljuset. Men vi ska ge det ett tappert försök. Det har gått några dagar sedan det var Midvinterglöd och frågan på allas läppar är om vi har landat och hur det känns nu och om det blir en fortsättning med Midvinterglöd.

Lucia i folktron, Midvinterglöd 10 december 2016. Fotograf: Madeleine Engberg

På den första frågan så kan vi svara att vi har inte landat helt, inte än. Det tar ett bra tag att landa från de höga höjder vi flög på lördagen den 10 december när vi firade årets Midvinterglöd tillsammans med så många väsen och människor i vårt lilla Jättendal! Vi har landat till en viss del, med en fot på marken där vi försöker ta in allt som har hänt men den andra foten är ännu i luften och flyger högt av euforiska känslor. Att se alla de fantastiska fotografierna från Midvinterglöd, det är helt otroligt!

På den andra frågan hur det känns nu efteråt så är det även en tudelad känsla. Vi är så otroligt stolta över oss själva, så otroligt glada över hur lyckat arrangemanget blev och den magi vi hade med och omkring oss i lördags. Den otroliga känslan att blicka ut över det magiska, färgsprakande, glimrande området vi hade framför oss och gick omkring i. Att få dela Midvinterglöd med så många fantastiska människor och väsen som tillsammans skapade denna vår glödfest, det är en känsla som inte går att beskriva. Det är vid tanken på detta som tårarna bränner smärtsamt skönt bakom ögonlocken och hjärtat dunkar till extra hårt i bröstkorgen.

Den tudelade känslan kommer av att det även alltid känns så tomt när Midvinterglöd är över. Allt det vi jobbat så hårt för så många månader, alla de timmar vi och alla som vart med oss på vägen har lagt ner på glöden avslutas i ett crescendo som så snabbt tar slut. Så därför kommer tomheten som gör oss tudelade. Men glädjen av vad vi åstadkommit övertar ändå det mesta av detta tomrum som nu finns. Vi fyller tomrummet med alla de ögonblick av bilder och filmer och minnen i hjärtat, som vittnar om den magi vi tillsammans skapade.

Den sista frågan om Midvinterglöds fortsättning ska vi svara på i slutet av detta inlägg. Innan dess vill vi arrangörer Petra Shara Stoor, Fredrik Fernlund och Janina Stoor tacka alla ni som på något sätt vart med under skapandet och uppbyggnaden av Midvinterglöd. Vi till tacka er alla så oerhört mycket, utan er hade det aldrig gått! Ni är för många att nämna enskilt, men ni vet alla vem ni är! Alla ni medverkande artister som har uppträtt på området och vart med i showerna, berättat sagor eller spelat musik i kvarnen. Alla väsenskapare och magiska väsen som var med denna dag. All teknik, scen, skärm, ljud och ljussättning, tält och toalettvagn. Allt jobb med marknadsföring och design av affisch, annonser och författarskap.

Alla ni utställare och medverkande konstnärer och hantverkare på julmarknaden. Alla ideella händer som hjälpt oss med förberedelser dagarna innan och alla ni som jobbade järnet under dagen på området med entré, fika, mat, logvakter och parkering. Alla ni som hjälpt till med kostymer, makeup, hår, attribut i uppbyggnad och under dagen. Alla ni som gått in som sponsorer på olika sätt vare sig med finansiella medel eller ting vi fått låna eller områden vi fått tillgång till.

Midvinterglöds Treebeard "Lavskägge" av Petra Shara Stoor. Modell Kalle "Eldsmeden" Svensson, Fotograf: Philippe Rendu

Alla ni i kvarnen som jobbat med att erbjuda mat och värmande rum och grannar som ställt upp med logi. Alla ni i juryn i makeuptävlingen och deltagande glödväsen. Alla fotografer och filmare som fångat alla glödglimtar från dagen. Alla ni ideella händer som röjde upp området med oss dagen efter! Vi hoppas och tror att vi har fått med alla och har vi glömt någon så är det verkligen inte meningen, då är det bara att hojta till så är ni med på listan av insatser att tacka omedelbart! De vi även vill tacka som gjort Midvinterglöd möjlig är alla ni besökare som stöttat vårt evenemang och vart med oss på vår ljusfest! Ni är den sista länken som får hela kugghjulet att snurra!

För att sammanfatta detta, ett stort tack till alla er som varit med på något sätt för att skapa Midvinterglöd 2016, vare sig ni har varit bakom scenen, på scenen eller framför scenen! TACK, TUSEN GLÖDHETA TACK!

Vinnarväsena Martin Törngren och Anki Lindberg som delade första plats i glödväsentävlingen tillsammans med jurymedlemmen Adora BatBrat. Foto: Philippe Rendu

Den sista frågan hur fortsättningen med Midvinterglöd blir är den svåraste av dom alla att svara på just nu. Vid Midvinterglöds början satte vi som mål att göra en tradition och att den traditionen skulle se minst 5 Midvinterglödar. Cirkeln är nu sluten med Midvinterglöd 2016 - Helsinglight, Femte Ljuset. Dessa 5 år har varit en fantastisk resa och årets Midvinterglöd blev precis som den vision vi hade. Vad som händer 2017 är ännu inte skrivit i sten men vi hoppas stjärnorna ska visa oss vägen framåt och hitta nya vägar för oss.

Vi arrangörer brinner för glöden, vad den varit, vad den blivit och vad den skulle kunna bli i framtiden. Det vi dock nu har lärt oss och kommit fram till under denna tid som vi har jobbat med Midvinterglöd är att utifrån de resurser och förutsättningar vi har drivit evenemanget framåt så är det inte möjligt att fortsätta i samma spår. Vi kommer att utforska möjligheter till att försöka hitta nya arbetssätt, mer resurser och projektformer för att kunna fortsätta arbetet med Midvinterglöd och skapa nya evenemang. Det arbetet får börja när vi har samlat nya krafter. Nu sluter vi berättelsen för detta tidevarv för att tas vidare i något som för oss idag ännu är okänt.

Vi önskar er alla en fridfull jul, ett magiskt nytt år och att den glöd ni delade med oss den 10 december 2016 finns kvar i era hjärtan länge.

Glödheta tack,

Petra, Fredrik och Janina

Midvinterglöds arrangörstrio Petra Shara Stoor, Fredrik Fernlund och Janina Stoor. Foto: Martin Burmester