Välbesökt vinterskådespel: "Uppmuntrat besökarna att våga gå lite wild and crazy"

Femårsjubileet av Midvinterglöd i Jättendal blev en succé. Och aldrig tidigare har besökarna varit så deltagande i det mystiska vinterskådespelet.

– Man ser hur många som helst som kommer i sina egna utstyrslar, det är så härligt, säger Janina Stoor, en av arrangörerna.

Simon Beyeler (t.v.) sköter om smedjan. Fredrik Fernlund, en av arrangörerna (t.h.) tittar förbi. Foto: Johan Adeström

Tillsammans med Fredrik Fernlund och Petra Shara Stoor jobbar de under flera månader för att under några timmar få eventet att fungera och bli en minnesvärd upplevelse.

– Vi har olika ansvarsområden. Området ska riggas, det är funktionärer, parkering och så ska utställningen sättas upp. Det är mycket jobb. Därför betyder det så mycket att de här timmarna, klockan 14 till 18, ska vara en häftig konstupplevelse för alla som kommer, säger Janina Stoor.

Dansaren Elin Kristoffersson uppträdde med solodans i skymningen.
Foto: Johan Adeström

Arrangörspartnern Fredrik Fernlund håller med om att det krävs mycket tid. men att det efter all möda är värt det.

– Vi har lagt ned omkring 1 600 timmar sammanlagt för att det här ska bli perfekt. För några veckor sedan var man ganska slut och ville nästa gråta. men när man ser det här nu så är det så värt det, säger Fredrik Fernlund, som dagen till ära var utklädd till Ljuset–Mörkret–Livet–Döden.

Och vädermässigt kunde arrangörerna bara utbringa tacksamhet, då Jättendal bjöd på minus fem grader och vindstilla.

Janina Stoor har tillsammans med sin syster Petra (Shara Stoor) och Fredrik Fernlund jobbat hårt för att femårsjubileet av Midvinterglöd skulle bli den bästa hittills.
Foto: Johan Adeström

– Det här är perfekt. Så länge det inte är nederbörd eller storm så är vi jätteglada. Vi är så tacksamma. Första året var det snöstorm och det gick ut varningar och ändå var vi femhundra. Förra året var vi nog omkring 1 600 personer, säger Janina Stoor.

–I år räknar vi med mellan 2 000 och 2 300, säger Fredrik Fernlund.

Även i utställningsladan var det fullt av besökare under eftermiddagen och kvällen.
Foto: Johan Adeström

Anna Ahlström, Stefan Gyllenberg och sonen Alve Gyllenberg hade åkt ända från Umeå för att uppleva Midvinterglöd. Foto: Johan Adeström

Foto: Johan Adeström

Foto: Johan Adeström

Glödväsen skapat av Linda "Flickan" Tolind. 
Foto: Johan Adeström