Midvinterglöd 2017: Ur ingenting - Någontinget

Kära Glödvänner!

Det är med oerhörd stolthet, glädje och tacksamhet vi ser tillbaka på de fem upplagor av Midvinterglöd som hittills varit. Vad som började med ett vinterarrangemang från oss till er, blev en berättelse som vi skapade gemensamt. Jättendal förvandlades till Allas Dal. Och envar som passerade grindarna tog också steget in som en del i berättelsens helhet.

Vi har emellertid såväl tråkiga som goda nyheter. Stanna kvar en stund och hör dessa våra ord till er.


Vårt äventyr tillsammans blev likt en sagobok. Av sorten som tål att minnas samt läsas igen och igen. För detta tackar vi er från botten av våra glödkittlar. Det är ehuru med sorg vi måste meddela att vi nu stänger boken tillsvidare.

Vi har tyvärr nått gränsen för vår kapacitet. Att driva ett arrangemang av Midvinterglöds dignitet tarvar oerhörda resurser - ekonomiska såväl som personliga. Omfattningen går omöjligen att beskriva på blott några få rader. Men ni kan säkert föreställa er.

Räkneböckerna må ha gått ihop med näppe, men det andra började slutligen ta ut sin rätt. Mycket har hängt på en liten skara ytterst hängivna volontärer, vilka oavlönat lagt månadsvis på förberedandet och genomförandet av vår glödsaga, somliga under flera års tid. Av förklarliga skäl kan det inte fortsätta i evighet. Det går inte att begära mer av dessa eldsjälar än allt de redan givit för Glödens skull.

Även i våra egna ryggar började lassets tyngd till syvende att kännas. Efter fjolårets Midvinterglöd - det fantastiska femårsjubileet - stod det klart att vi behövde större resurser ifall hjulet fortsatt skulle kunna gå runt utan att knäckas. Och tro oss, vi har sedan dess gjort allt vi förmått för att finna en hållbar lösning.

Det är bland annat därför som denna kommuniké dröjt tills nu. Vi hoppades ju in i sista på att ha roligare nyheter att bära fram. Men då vi hittills fått kalla handen på alla händer vi sträckt ut har vi slutligen också tvingats inse realiteterna. Utan influx av resurser går det inte att genomföra någon Glöd på sedvanligt manér. Sålunda blir det tomt i år, vilket vi beklagar djupt.

Vad som sker framöver är i dagsläget oklart. Tanken om nya Glödvägar är emellertid ingalunda död, bara sovande tillsvidare. Hur än det faller sig lovar vi att ni blir de första att få veta.

Så långt de tråkiga nyheterna, nu till något mer upplyftande.

Minns vad vi skrev ovan? Att Midvinterglöd inte bara är vi. Utan vi och ni tillsammans - oss. Sagoboken stänger. Men ändå inte. Vad som hänt är att vi står inför en sida som lämnats uppsåtligen tom. Tillsammans ska vi nu fylla den.

Den 9:e december skulle Midvinterglöd 2017 ha gått av stapeln. Och så ska det bli, om än inte i traditionell form. Det här året firar vi alla på varsitt håll. Men likväl tillsammans.

Så tänd er glöd, var än ni befinner er, och skapa er egen manifestation av årets Midvinterglöd! Stor eller liten, enkel eller detaljerad - det spelar ingen roll. Tänd ljus, förklä er till Vinterväsen, eller stå en stund under norrskenet ifall det skulle råka hälsa på. Kort sagt: inlåt er i vadän ni känner att Midvinterglöd är, eller betyder, för just er.

Posta era bilder på vår Facebookvägg! Tagga dem med #Midvinterglöd2017. Hjälp oss hålla sagan levande! Tillsammans gör vi det. Av ingenting - Någontinget!

Återigen, vi tackar alla er som varit med på vår resa hittills. Framtiden får utvisa i vilken skepnad och kring vilken tidpunkt vi i glödsammanhang eventuellt möts nästa gång. Kärnan av de kreativa krafterna bakom Midvinterglöd jobbar dock vidare i samma anda - detta i Helsinglight, bakom vars portar det bubblar för fullt i skaparkitteln. Nya och annorlunda äventyr väntar. Vi hoppas ni vill följa med på dem alla.

Vördnadsfulla Glödhälsningar
//Arrangörerna

Midvinterglöd 2017: Ur ingenting - Någontinget  Poster: Anton Jacobson

Midvinterglöd 2017: Ur ingenting - Någontinget

Poster: Anton Jacobson