Nu knackar Midvinterglöd 2014 på våra dörrar!

Nu är den här igen! Den tiden på året när hjärtat pulserar av spänning och adrenalinet pumpar i ådrorna. En tid när kreativiteten flödar som en outtömlig källa med tusenfalt idéer som virvlar omkring. Det är den tiden på året när Midvinterglöd knackar intensivt på våra dörrar och förbereder oss för sin ankomst.

Det är dags att börja räkna ner till lördagen den 13 december 2014 när årets Midvinterglöd med temat "Vinterväsen" går av stapeln
i Jättendal, magiska Hälsingland. 

Midvinterglöd 2012 hos Skulls & Bones Artwork i Jättendal, Hälsingland. Foto: Philippe Rendu

Midvinterglöd 2012 hos Skulls & Bones Artwork i Jättendal, Hälsingland. Foto: Philippe Rendu

Tredje gången gillt är det Midvinterglöd! Det firar vi år med att Midvinterglöd äntligen infaller på självaste luciadagen. Den 13 december, en mycket farlig natt enligt folktron. En natt med mycket oknytt i farten - allt från lyktgubbar och älvor till gårdstomtar och hornpär. Och självaste Lucia och hennes följe. Lucia, hon som kunde förvandla sig till en rovfågel och kidnappa små barn som begått illdåd.

Enligt folktron trodde man även under lucianatten att djuren kunde tala och alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen. Man åt och drack lite extra, en del folktraditioner berättar om så mycket som 7 frukostar för att klara sig under denna mörka natt. Även husdjuren fick extra mycket foder. I folktron berättas det även om att gårdsfolket gjorde bäst i att hålla sig inomhus och helst vaka hela denna farliga natt, (lussevaka). Vintersolståndet var mörkrets natt men även den tid när ljusets ankomst var nära och inledningen på julen. Den tiden när ljuset än en gång lovar oss sin återkomst...

Lucia i folktron show, Midvinterglöd 2012. Foto: Daniel Funseth

Lucia i folktron show, Midvinterglöd 2012. Foto: Daniel Funseth

Så låt oss tillsammans på midvinterglöd fira att vi än en gång går mot ljusare tider.
Denna vackra symbios mellan mörker och ljus, tidevarv efter tidevarv. Låt oss tillsammans uppleva Midvinterglöd den 13 december. Låt oss höra de historiska vingslagen i folktrons magiska berättelser och tillsammans fira ljusets återkomst under vackra stjärneldar och månljus i midvintertid. Låt oss resa tillbaka i historien till våra förfäders tid den 13 december. Kanske hör vi djuren tala, kanske ser vi oknytten och vinterväsen härja när skymningen sänker sig. Kanske hör vi vingslagen i skyarna när vi får uppleva skådespelet med Lucia i folktron... 

Den hetaste frågan på allas läppar är: "tror ni att det blir det storm på Midvinterglöd även detta år?" Vi har inget svar på den frågan, vi ler bara lite finurligt. Sedan starten 2012 har moder jord nämligen velat ha många väderfingrar med i skådespelet och bjuda oss på riktig spännande rysare till väder. Antingen har det stormat på själva dagen för Midvinterglöd, eller dagarna innan. Vi har gästats av både Sven och Ivar, så frågan är om det även i år skall knacka på en stormherre eller dam denna midvinterglöd. Vad tror ni?

Lucia i folktron, MIdvinterglöd. Foto: Fredrik Broman

Lucia i folktron, MIdvinterglöd. Foto: Fredrik Broman

Visst kan vi smått drömma om ett lätt dalande snöfall, gnistrande vinterklädd mark med några minusgrader i luften, en vindstilla och stjärnklar vinternatt... det vore ack så vackert och drömma kan man alltid göra. Men det är nästan med ett stort leende på läpparna som vi svarar nu att det är nog bäst att förbereda sig på att hålla i hatten. Det kanske är en tradition det med att det ska storma kring Midvinterglöd. :) Det tillför ju ett magiskt inslag när vinden river i knutarna, pulsen stiger när eldens lågor flackar starkt, trädkronorna vajar och snön ryker kring öronen.

Midvinterglöd 2013. Foto: Daniel Funseth

Midvinterglöd 2013. Foto: Daniel Funseth

Så vi förbereder oss för allehanda väder och endast på själva dagen för Midvinterglöd vet vi säkert vad det blir för väder. Så vi kör fullt ös och förbereder oss för vad som än komma skall. Så vi uppmanar även er besökare att förbereda er på allt. Det är nästan som på Halloween , "Trick or Treat" . Vi får se om det blir bus eller godis :)  Så på med varma kläder och var beredd att hålla i hatten. Nu kör vi så det ryker!

Väl mött och glödhett välkomna till årets skådespel "Vinterväsen" under Midvinterglöd
13 december 2014 kl. 14:00-19:00! 

// Petra Shara Stoor

Arrangör, Skulls & Bones Artwork