Nyårslyckor - Traditioner från Finland på Midvinterglöd!

Varje år kring olika högtider så firas dessa med traditioner av allehanda slag. Traditioner av nyare slag som vi själva måhända har satt i bruk, eller traditioner som gått i arv till oss sedan barnsben. En del traditioner kan vi minnas början av, andra går längre tillbaka i tiden och vi får fråga våra föräldrar eller farföräldrar hur det var när dom var små. En del traditioner går så långt tillbaka i tiden att vi ej längre kan fråga någon som vart med från början. Traditioner. Finns överallt och ser olika ut i olika kulturer. 

Speciellt i juletid och kring nyår dyker det upp många traditioner! I arrangörsgruppen för midvinterglöd sitter det bland annat med 4 systrar med ursprung och traditioner från Finland. Det är Systrarna Stoor som består av (äldst till yngst) Petra, Janina, Madelene och Mikaela, alla uppväxta i Österbotten, Finland. Alla även numera inflyttade och bosatta i Nordanstigs kommun. Så det kan gå :). 

LILLA JUL

Med finländska traditioner i ryggsäcken och de jular som vi upplevt där sedan barnsben så håller vi några minnen kära. Traditioner som svetsade vår familj samman, traditioner vi upplevt med våra vänner, traditioner som vi kan sakna när vi bor i Sverige.  Den första finländska traditionen vi ser tillbaka på med värme i hjärtat är vår "Lilla jul". Bara genom att skriva ordet "Lilla Jul" så öser en mängd minnen över mig. Vår magiska, vackra lilla jul i vår lilla stuga i Alnäset, Finland. Det var tider det. Det var magiskt. Vår barndoms lilla jul. 

Lilla jul firas i Finland och inträffar varje år lördagen före första advent. Det är egentligen en liten uppvärmning och förfest till julen.  Tillsammans med mor och far i huset väljer man ut en lillajulgran som är ca 1 m. Den bärs in, sätts i lillajulgransfoten, pyntas med glitter, ljusslingor, julgransbollar och med julstjärnan i topp. Ja, det är en miniversion av stora julgranen. Här går man all in på den lilla :)

När skymningen faller, så försvinner far oftast mystiskt från huset men som barn vet man inte vad som är på gång för man väntar ju på att få höra något annat.. nämligen att det knackar i knutarna... och att det klampas på trappan... och helt plötsligt rycks dörren upp och in slängs en handfull små julklappar. Och dörren stängs av "lillajultomten" lika fort som den öppnats. Och den som är äldst eller modigast av syskonen försöker snabbt springa till fönstret eller dörren och se spår efter lillajultomten. Men icke. Borta. Man ser bara spår i snön. Men magin är inte borta. Den är kvar hela kvällen. Adrenalinet och glädjen pumpar fortfarande i ådrorna när far kommer in genom dörren och utbrister bestört, "Nämen, har lillajultomten vart här när jag vart borta, så tråkigt att jag missade honom". Lilla jul, det är våra barndoms minnen av våra fina jul i Finland, när vi firade att julafton var på väg, nedräkningen hade börjat. 

NYÅRSLYCKOR

En annan tradition i Finland som vi växte upp med det var att stöpa nyårslyckor/ nyårshästskor. Seden att stöpa nyårstenn kommer sedan gammalt från Finland och lever kvar ännu idag. Traditionellt stöper man det allra första tennhästskon/nyårslyckan åt hustomten, detta bringar lycka över hemmet, gården och för familjen under kommande år. Efter det är det den som är yngst o familjen som är nästa på tur. Man börjar med att säga sitt namn när man lägger tennet för att smälta i skopan. 

Nyårslyckor är tenn som är format som små hästskor och man låter det smälta i en speciell tennspade över öppen eld. När hästskon i tenn har smält häller man den i en hink fylld med vatten och då bildas det ett föremål som kan se ut hur som helst och det är nu man skall lista ut vad föremålet liknar och förutspår för framtid. Detta kan man göra genom att antingen se på föremålet i tenn rakt av, känna på strukturen eller se på formen som bildas i skuggan av ett stearinljus eller starkare ljus. Ofta liknar föremålen skepp eller båtar, djur eller blommor. Endast fantasin sätter gränserna för den form man tycker tennet har antagit.

En båt betyder resa, en ring eller blomma förlovning eller giftermål, små smulor eller skrovlighet pengar, en fågel betyder lycka och så vidare.

Under Midvinterglöd kommer vi att ha tennstöpning av nyårslyckor över öppen eld som ni kan vara med och stöpa. Nyårslyckorna levereras från Finland av vår käre mor och far som även dom kommer att medverka på Midvinterglöd. Det lär dyka upp en hel drös barndomsminnen när vi står där framför glöden och spår vår framtid. Eller vad säger ni Janina, Madelene och Mikaela! Vi kanske till och med ska slå på stort och fira lillajul tillsammans här i Sverige :) 

// Petra Shara Stoor