Glödväsen till Midvinterglöd - del 4

När jag (Petra Shara Stoor) och Linda "Flickan" Tolind startade detta projekt våren 2015 med att skapa glödväsen till Midvinterglöd så kändes det som om Midvinterglöd var så långt borta, och nu är glöden snart här. Svårt att riktigt greppa när man i sin kreativa värld ibland tappar både tid och rum ;) Här kommer en liten tillbakablick på vår resa med detta projekt och vart vi är nu idag innan det är dags för er att få träffa våra glödväsen när dom väcks till liv på Midvinterglöd 12 december, i Jättendal. 

En återblick av vår resa med att skapa våra glödväsen...

Jo, i våras så sände vi ut en efterlysning för att hitta modeller till vårt projekt "Glödväsen" och vi fick ett sådant stort gensvar vilket va jättekul! Vi valde ut 3 modeller där Catarina Vesterman blev min modell och Emma Ruthberg och Kalle "Eldsmeden" Svensson skulle stå modeller för Linda. Under våren började vi med att göra avgjutningar av modellernas ansikten för att kunna ha som grund att jobba fram våra masker på. 

Modellen Catarina Vestermans ansikte skall avgjutas. Detta är första steget i processen. Petra Shara Stoor och Linda "Flickan" Tolind hjälps åt med avgjutningen eftersom det ska gå snabbt!

Modellen Emma Ruthberg i avgjutningsprocessen. Detta är steg 2 där man lägger på alginat för att få avtryck av ansiktet. 

Steg 3 är att bädda in hela ansiktet i gips, för att ge stöd till alginatet som sedan i sin tur ska kunna ge ett fint avtryck till gipsformen som ska skapas framöver

Steg 4 är att lossa allt från ansiktet där modellen får försiktigt ta sig ur greppet som gipset har om ansiktet. 

Hurra! Avgjutningen lyckades superbra, och allt lite kul att se sitt ansikte avgjutet precis exakt som man ser ut :) 

När avgjutningen av ansiktena är klara är det dags för nästa steg som är fylla gips i alginatformen för att få fram en gipsskulptur av ansiktet. 

Gips och alginatformen fylls med ännu mer gips, för att få en slutlig gipsskulptur som fångar hela ansiktsyttrycket av alginatet. 

Alla ansikten är avgjutna och klara, redo för nästa steg som är att skulptera masken i lera.

När avgjutningen av modellernas ansikten var klara så var det dags för nästa steg, att skulptera fram våra väsen i lera. 

Linda "Flickan" Tolind skulpterar fram sitt väsen i lera. Här skapas masken som Kalle Eldsmeden Svensson ska bära på Midvinterglöd. 

Linda "Flickan" Tolind skapade detta väsen i lera som ska bli en mask som Emma Ruthberg ska bära på Midvinterglöd. 

Petra Shara Stoor skulpterar fram sin eldfågel i lera som Catarina Vesterman ska transformeras till på Midvinterglöd. 

När vi hade skulpterat fram våra glödväsen i lera så var det dags för ännu en avgjutning i gips för att få ytterligare en "kopia" av själva masken, en gipsform att baka själva masken i. När gipsformerna sen stod klara var det dags att putsa ut all lera från maskerna, vilket tar en mindre evighet, och när dom var rengjorda var det dags att  hälla i "foam latex" som skulle bli själva masken. Gipsformen fylld med "foam latex" bakades sedan i ugnen i ex antal timmar innan vi kunde ta ut den, låta den svalna av ordentligt och sen försiktigt öppna upp formen för att få loss maskerna. Först då kunde vi andas ut när vi såg resultatet. Vi hade lyckats med våra masker! Dom blev superfina!!! Hurra!!

Det var sedan dags att måla maskerna och ta fram vår karaktär på riktigt, prova masken på modellen och sedan börja på med kostymerna och rekvisitan till våra väsen. Nu under hösten och fram tills nu har vi arbetat mycket med kostymerna och bit för bit har våra väsen fått än mer liv för var dag som gått. Och nu är det inte länge tills dom kommer att komma till liv och våra modeller transformeras fullt ut in i sina karaktärer när dom ska medverka på Midvinterglöd 12 december! OBS! Våra väsen deltar INTE i makeup-tävlingen!

Här kommer nu ett sista bildgalleri av vår resa med att färdigställa våra glödväsen som kommer att vara med på Midvinterglöd 12 december 2015 i Jättendal, Hälsingland. Då få ni träffa dom på riktigt! Vi ser framemot att dela våra skapelser med er :)