Folktrolucia Katarina Borbos i glödheta stolen...

Nu är det dags för nästa glödsjäl att dela med sig av några glödbitar med minnen, tankar och känslor om Midvinterglöd. Vi sätter Katarina Borbos, som gestaltar vår folktrolucia i den glödheta stolen. När Katarina beskriver Midvinterglöd med 5 ord så är det; energi, mystik, mötesplats, kreativitet och sinneskittlande! Katarina var den första att bära folktrolucians skrud, krona och spira när Midvinterglöd gick av stapeln första gången år 2012 i kraftig vinterstorm. 

Lucia i folktron, Midvinterglöd 2012! Första gången Katarina Borbos gestaltade vår lucia. Foto: Martin Burmester

Lucia i folktron, Midvinterglöd 2012! Första gången Katarina Borbos gestaltade vår lucia. Foto: Martin Burmester

Katarina - Du har vart med sedan starten 2012 när du blev den som för första gången då fick rollen att gestalta vår "lucia i folktron". Sedan dess har du vart med och gestaltat folktrolucia år 2014 och 2015 på Midvinterglöd, samt även när vi turnerat med showen och visat upp den bland annat på landsbygdsriksdagen i Sandviken och i Hudiksvall. Nu är det snart dags igen för dig att bli vår folktrolucia den 10 december när vi firar 5-års jubileum av Midvinterglöd! Hur känns det?

Det är alltid lika fantastiskt att vara en del av Midvinterglöd, för det är just det, man är en del av glöden. Man bär med sig små gnistor från varje år och att få dela den med andra är magiskt.
Showen lucia i folktron uppträdde på Landsbygdsriksdagen i Sandviken. Foto: Daniel Funseth

Showen lucia i folktron uppträdde på Landsbygdsriksdagen i Sandviken. Foto: Daniel Funseth

Kan du berätta lite om dina tankar när du tackade ja till detta äventyr år 2012, vad tänkte du när du fick frågan och vad är ditt starkaste minne från det första året?

Jag blev så himla glad när jag fick frågan och det var aldrig någon tvekan om att jag skulle tacka ja. Det är för mig en ynnest att få gestalta detta kraftfulla kvinnoväsen. Mitt starkaste minne från första året är alla fantastiska energier som omslöt Midvinterglöd, den hotande stormen och den iskalla handsmidda kronan.
lucia_folktro_midvinterglod.jpg

Vad är Midvinterglöd för dig och vad är det bästa med din roll som folktrolucia?

Midvinterglöd tillåter fantasin ta plats för liten som för stor och där man får vara med fler oerhört kreativa människor. Ända sen första glöden så har detta vart en del av mig. Det bästa med min roll som lucia är att få ge liv åt ett väsen och att sätta avtryck i människor.
Vem är du när du inte gestaltar Midvinterglöds lucia? Berätta gärna lite kort om dig själv. 
katarina_borbos.jpg
Jag är hemmansägare från Torsåker där jag bor med mina två barn och katt. Musik, människor och skapande av mötesplatser är en passion i mitt liv. Är festivalgeneral för Sveriges största Bluegrassfestival och gitarrist i Berglundz Svänggäng. Jag brinner för min hembygd och det i sin tur har tagit mig vidare till det jobb jag har idag som kommunikations- och turismutvecklare i Hofors kommun.
Varför tycker du att man ska besöka Midvinterglöd?
För att det är en upplevelse utöver det vanliga. En plats där dina sinnen i midvintertid får möta den fängslande och sprakande elden, vackra konst- och hantverk, väsen från förr och luciashowen där musiken, sångerna och berättelserna inte bara stannar som ett eko i skogen utan blir ett minne som alla tar med sig.
Katarina Borbos gestaltar Lucia i folktron, Midvinterglöd 2015. Foto: Daniel Funseth. 

Katarina Borbos gestaltar Lucia i folktron, Midvinterglöd 2015. Foto: Daniel Funseth. 

Katarina Borbos gestaltar Lucia i folktron, Vokalgruppen Dimmerarýn i bakgrunden. 

Katarina Borbos gestaltar Lucia i folktron, Vokalgruppen Dimmerarýn i bakgrunden.