Om Anders slaskar ska Julen braska

Förr i tiden trodde man att Vintergatan förändrades så mycket att man kunde spå väder efter den. Om man tittar till den "gamla svenska bondepraktikan" så skrivs där följande:

"Vintergatan om hösten mycket svartfläckig, betyder mild och ostadig vinter; men ren och ljus, skarp och stadig vinter"

vintergatan.jpg

Vi tänker ofta på vilket väder vi kommer att få på årets Midvinterglöd.

Det finns så många myter och legender om väder och hur man kan spå och förutsäga det som komma skall. Stjärnorna eller vindarna kan spå väder. Fåglarna, grodorna, haren, växter, träd... så otroligt många sätt att sia väder på som använts genom tiderna. Har du något särskilt sätt att förutspå vädret? Många brukar "känna" av (o)väder i sina leder, ex genom värk i knän, ont i leder, ont i huvudet. Brukar du sia om vädret? Vad tror du att det blir för vinter i år? 

Vi drömmer som vanligt om det "perfekta" vädret till Midvinterglöd! En dröm där det ligger ett vackert vitt täcke av några decimeter snö på marken. Det är vindstilla och när mörkret lägger sig är det ett stjärnspel på himlavalvet. I luften är det några få härliga minusgrader, så att det knarrar av snön under skorna och andedräkten bildar en vacker ridå av dimma. Rimfrosten lägger sig i håret, och det gnistrar av alla snökristaller där eldarna brinner. Det faller ett lätt snöfall med stora snöflingor som mjukt dalar ner från himlen och fångar du en i handen kan du se alla dom vackra mönster som gör varje snöflinga så unik. 

snöflinga.jpg

Att spå om väder

Genom tiderna har man ju studerat djur och natur för att få en aning om hur den kommande årstiden ska bli. Vi drömmer om vårt "perfekta" vinterväder till Midvinterglöd... och kanske kanske kan vi förutspå vädret med hjälp av dessa tips. Har ni hört om dessa tidigare eller vad har ni för goda tips till oss för att förutspå vädret till Midvinterglöd:)?

 • ”Om Anders slaskar skall julen braska”, och tvärtom. I Sverige har 30 november varit en dag till att spå väder inför den kommande julhelgen. Tumregeln säger såhär att om "Andersdagen" är kall och snöig blir julen blöt och slaskig och tvärtom. NU HÅLLER VI TUMMARNA FÖR ATT 30 november är blöt och slaskig så får vi en kall och snöig jul då om Anders bestämmer!

 • Rönnen bär bara börda en gång om året. Blir det mycket rönnbär blir det lite snö och tvärtom”.
   Detta talesätt gäller norra Sverige...och det har ju vart en hel del rönnbär eller hur, så det bådar ju inte helt gott vad det gäller mycket snö... eller vad säger ni om rönnbären? 
dimma-skog.jpg
 • "Dimmig höst ger snörik vinter"  - Ok, det har ju vart rätt mycket dimma här i Hälsingland nu under hösten, eller vad säger ni andra? Rönnbären kan vi ju inte lita på, vi går på dimman istället ;) 
   
 • "Flyger tranorna och vildgässen mycket högt när de flyttar söderut om hösten, blir vintern kall. Flyger de lågt blir vintern mild"Är det NÅGON som har haft koll på vad dessa fjäderfän har haft för flyghöjd i år? Vi har inte en suuuuuusning om detta! Attans! ;)

 •  
faglar.jpg
 • Sitter löven länge på träden om hösten, blir vintern lång och sträng Hmmm.... nu kanske det inte är så många som vill ha en lång och sträng vinter... men stor del av löven verkar sitta kvar än så länge iaf... 
aborre.jpg
 • På hösten kan man se på abborrarna hurdan vintern blir. Om de fem mörka ränderna bakom huvudet är mörkast närmast huvudet, blir vintern kallast i början. Är ränderna på mitten av kroppen eller i bakre ändan mörkast, blir det kallast i mitten eller slutet av vintern. - Ok, nu har ju ingen av oss vart ute och fiskat, så här har vi verkligen inte den blekaste... någon fiskare därute som har spanat in abborrens ränder i år? 
   
 • Så högt haren äter av aspen om hösten, så högt kommer det snö.Ingen hare i sikte här så gäller att hålla ögonen öppna nu då. Eller har någon annan sett huruvida haren tuggat högt eller lågt i år på aspen? Ut och spana efter harar nu då... 
hare.jpg