Finsk sisu och kämparglöd

Det är precis som att vara barn och man räknar dagarna i julkalendern. Men nu räknar vi dagarna tvärtom. Vi har 41 dagar kvar tills den stora dagen är här. Midvinterglöd. Imorgon har vi lucka 40, övermorgon lucka 39…osv. Det är som att öppna en lucka varje dag, men där finns ingen choklad att hämta, utan uppgifter som ska betas av.

Men med den finska sisun och kämparglöd, så blir uppgifterna som en seger när de är avbockade och klara.

Fredrik är numera en tvättäkta svensk som får bära etiketten att han besitter finsk sisu. Vad betyder då ordet? Letar man på wikipedia så står sisu för - kampvilja, envis uthållighet, ilska, att aldrig ge upp. Sägs ibland vara typiskt för det finska folklynnet.

Bakom kulisserna pågår arbetet för fullt utav flera olika aktörer, det övas i kören, det byggs, parkeringen ses över, vi fixar rekvisita och kostymerna växer fram. Vi är som små tomtenissar överallt. Tomtenissar som arbetar med tändvirke, för att tända kreativitet i alla vrår och skapa glöd runtom oss.

Janina pyntar och dekorerar logen till utställarna.

Kors i taket.

Fredrik fortsätter Hannas jobb med att sopa klart golvet.  Envist och med finska tag.

Rekvisita från Gnarps blomsteraffär.

Vi hoppas på lite snö som lägger en fin filt runt logen och entrén.

Skylten är uppe, belysning kommer snart.

Frostig vacker känsla. Trots dagens plusgrader.

Kalle är tålmodig när Petra och Linda kör loss med hans kostym.

Är det insidan eller utsidan som räknas?