En glödhet hälsning från familjen Engbergs Åkvarn

Ända sedan starten av Midvinterglöd 2012 har familjen Engbergs vart med och stöttat vårt evenemang och hjälpt oss med så många saker och ting. Familjen Engbergs bor grannar med Petra och Fredrik, där Midvinterglöd anordnas och utan familjen Engbergs hjälpande händer och engagemang hade inte Midvinterglöd vart där den är idag! Idag är Engbergs Åkvarn en värmande del av Midvinterglöd och vi fick en hälsning från Åkvarn som dom vill dela med er. Vi hälsar alla besökare till Midvinterglöd glödhett välkomna till Åkvarn nästgårds!

En hälsning från Åkvarn

Vi från Åkvarn vill dela med oss och ge en liten hälsning till er som kommer komma på Midvinterglöd:

Folkmusik i Åkvarn under MIdvinterglöd

Folkmusik i Åkvarn under MIdvinterglöd

- Detta lät ju helt galet, här i Jättendal? Kommer ju aldrig att fungera. Vilka ska komma hit?  

Tankarna var många, frågorna var många och det var rätt främmande att någon tänkte tanken. Att starta upp en alternativ julmarknad, en festival i subkulturens anda i vårt vackra Jättendal. Skulle då människor komma till Jättendal i lilla Nordanstig för att få uppleva något annorlunda. Något unikt som hade något mer att erbjuda utöver lussebullar och granriskransar. 

Nu närmar sig Midvinterglöd igen för femte året och det som startade med snökaos och en del motgångar har nu vänts till något helt annat. 

För oss som vill se Åkvarn leva vidare och producera mjöl m.m. flera generationer framgent har glöden och människorna bakom den som inspirationskälla. Att skapa en plats att umgås och mötas, något som Kvarnstugan ger utrymme till, är också en önskan vi har. Det ger oss inspiration att se, att med vilja, samarbete och engagemang kommer vi långt.  

Fantastiskt mjöl till salu i Åkvarn. Mjölet är lokalproducerat i Åkvarn, i Jättendal 

Fantastiskt mjöl till salu i Åkvarn. Mjölet är lokalproducerat i Åkvarn, i Jättendal 

Kvarnen har varit i Engbergs släkt i 5 generationer och den fanns fast i annan ägo innan dess. Hantering och bearbetning av säd exempelvis rensning, mjöl, gryner, gröpe etc. har pågått samt under en lång period var linberedning en viktig del i verksamheten. Maskinparken är fullt fungerande och är från tidigt 1900- tal.

Försäljning och servering av mat i Åkvarn under Midvinterglöd.

Försäljning och servering av mat i Åkvarn under Midvinterglöd.

Första mjölnaren Klas-Göran Engberg har en rad underhuggare som kommer vara glödhet på tårna den 10e december. I år likväl som föregående år bullas det upp med soppa, veg. piroger, lussebullar, glögg med mera i kaminvärmen i Kvarnen. Vi har finslipat lite kafferutiner etc. och hoppas kunna möta upp med än bättre service. För er med barnmat har vi i år möjlighet att värma den åt er. Givet finns mjöl och gryner producerade i kvarnen av säd från bygdens bönder att köpa till julens alla bakverk. 

Med det sagt så vill vi göra alla underbara besökare uppmärksamma på att Kvarnstugan är begränsad i sin storlek. Samt för att så många som möjligt ska få njuta av värmen, soppan och musiken så var beredda att sitta trångt och ge plats för fler frusna gäster när ni åter fått upp ångan och vill ut för att uppleva alla små väsen, lucia och mycket mer. 

Varmt välkomna önskar 

Klas-Göran Engberg med familj.