HudikNytt: Midvinterglöd - Där saga möter verklighet

En glödande hälsning från Fredrik, en av arrangörerna och initiativtagarna till Midvinterglöd:

"Det är alltid så kul när något jag så passionerat brinner för som Midvinterglöd får uppmärksamhet i Media. Nu var det min tur att berätta min berättelse om resan när jag under ett Zombie event, Rigor Mortis Wont Stop Us, bestämde mig för att göra något nytt med mitt liv, blev kär i en galen tjej från Hälsingland, Petra Shara Stoor, och slutligen lämnade Stockholm för landsbygden och bosatte mig i Nordanstigs Kommun.

Mitt liv har förändrats markant när jag förvandlade mitt liv från kulturkonsument till kulturproducent. Sedan dag 1 då jag och Petra träffades så har vi skapat tillsammans i subkulturens anda. Genom Petras konstnärskap med Skulls & Bones Artwork mötte jag henne med mitt starka intresse för alternativ musik och evenemang. Utifrån det skapades Midvinterglöd inspirerat av ett samtal med en ung tjej i byn som frustrerat uttryckte hur få coola evenemang som ordnades vintertid.

Jag och Petra spann utifrån det vidare om en tanke om en egen julmarknad som vi valde att göra enligt våra drömmar om en magisk alternativ julmarknad hämtad från det mörkaste Hälsingland, det djupaste sagorna i folktron som berättar om en stark kvinna genom tiderna, något vi idag känner igen som Lucia. En kvinnokaraktär som är så mycket mer när man tar hjälp av historien bakom. En ljusbringande varelse som får den mörkaste stunden att gå mot den ljusaste stjärna...

Fredrik Fernlund funderar på framtiden i Gunnar Greibers gamla skola i Vattlång, numera ett kommande projekt vid namn Helsinglight. 

All den tid som vi arrangörer, Jag, Petra och Janina, har lagt ned i skapandet av Midvinterglöd är sekunder, timmar och år av ljus och mörker som möter varandra.... Det har definierat oss som personer och det har till stor del utvecklat oss till de vi är idag...

Idag lever vi glöd och den 10 december är även ni glöd med oss då vi låter 6 månaders fantasi blandad med mytologi få ett eget liv under en handfull timmar... Detta är så LIVE det kan bli. Det är något obeskrivligt som sker och en känsla som jag aldrig kan förklara för någon som inte har upplevt den själv. En känsla av total eufori när allt man projicerat i sina tankar kommer på plats och det som lever inom vår fantasi nu blir allas verklighet att vandra omkring i.

Jag hoppas verkligen att jag får se er på Midvinterglöd i år då vi lyckats skapa en tradition där normskridande kultur möter traditionell kultur och skapar glödande kreativitet i mötet..

I år firar vi vårt 5-års jubileum, det är stort, det är magiskt det är vårt alls Midvinterglöd."


HudikNytt:

Midvinterglöd - Där saga möter verklighet

Fredrik Fernlund och hans berättelse om Midvinterglöd.
HudikNytt 21 december 2016. Artikel av Catrin Brolin, MittMedia.

För femte året i rad är det snart dags för Midvinterglöd - ett kontrasternas julmarknad och luciafirande, där ljus möter mörke och saga möter verklighet. 

Fredrik Fernlund är en av grundarna och arrangör till Midvinterglöd, tillsammans med Petra Shara Stoor och Janina Stoor. 

- I år sluts cirkeln. Vi ville skapa en ny tradition, och det har vi nu gjort, säger Fredrik.  

Resan började 2011. Fredrik Fernlund och Petra Shara Stoor hade träffats i Stockholm, när Petra var maskör till en Zombiefest Fredrik anordnade som 30-årsfirande för sig och en kompis. Senare samma år skaffade det nykära paret ett hus i Jättendal, Nordanstig, där Petra - som egentligen kommer från Malax i Finland - redan bodde. 

- Vi funderade på en massa alternativa grejer för nya evenemang i kommunen. Något exotiskt. Vi tyckte det var en sådan exotisk plats att bo och ville arrangera något. Kanske skogssafari? Vi kom från lite alternativa kretsar båda två, Petra med sin konst, där hon bland annat jobbar med djurkranier, och jag som hade hängt i synth- och hårdrockskretsar. 

Första sommaren i huset arrangerade de en alternativ fest ute i logen där alla var välkomna. På så sätt så hoppades de på att lära känna byn lite bättre. 

- Det var Änglagårdskänsla när vi, det lite udda paret, bjöd in på fest. Men omkring 150 personer kom och det var dj:s som spelade. Och efter ett tag skulle vi komma att bjuda på ett nytt evenemang, Midvinterglöd. Själva tanken till det var det en ung tjej från byn som inspirerade oss till. Hon sa "det händer aldrig något här på vintern, ni borde ordna något då! Varför inte en julmarknad?". 

Paret började genast fundera. 
- Det är lite så vi funkar. Vi grubblar och tvekar inte. Vi började direkt tänka på vad man skulle kunna göra. En julmarknad? Det kände vi oss skeptiska till. Men så började vi fundera kring lucia. Vad visste vi egentligen om den traditionen? Eftersom vi båda var nördar, googlade vi och gick igenom halva Wikipedia för att se om det gick att bygga en intressant historia kring lucia.

De upptäckte att myten om lucia har många grenar och finns i både mytologi och sagor. Ofta porträtterad som en stark kvinna.

Fredrik och Petra tog kontakt med folklivsforskaren Sandra Lantz innan det satte igång med att skapa sin egen berättelse med hjälp av författaren Leo Flavum.
- Vi ville ha hjälp att stärka berättelsen.

Sen rullade det bara på - och de bestämde sig för att ordna ett alternativt luciafirande på sin egen gård. Midvinterglöd hade fötts. 

- Midvinterglöd har kommit att bli som en milstolpe i vårt liv. Vi kan räkna vårt förhållandes längd i antal Midvinterglöd som vi har anordnat. Vi gör mycket ihop, det är skithäftigt att göra en sådan resa ihop med den man älskar, säger Fredrik. 

Paret fick med kommunen som stöttade evenemanget med ett kulturbidrag, med hänvisning till Nordanstigs slogan "Här förverkligar du dina livsdrömmar".
Och så började en resa med att skapa en ny tradition i kommunen. 
Både Fredrik och Petra är intresserade av sagor och magiska världar, så som Harry Potter och Sagan om ringen, och man ville ge besökarna en liknande känsla. 
Midvinterglöd handlar mycket om kontraster - Ljus/mörker, sommar/vinter, myt/verklighet, dag/natt.

- Det okända skapar rädslor. Inför första året, 2012, trodde en del att vi dyrkade mörka makter. Det var mycket kritik och skepsis.
Men luciafirandet blev en succé, med 500 besökare trots snöstorm. En isskultptör från Ice Hotel var på plats och skulpterade live i ett två ton tungt isblock. Det bjöds på trolleri och folkmusik såväl som eldshow. Höjdpunkten och huvudnumret var lucia showen. 

Förra året, 2015 kom 1650 besökare. I år siktar man på 2000.
- Vi arrangörer är tre perfektionister, så vi höjer prestationskraven lite för varje år. Och det ger en helvetes kick. Efter Midvinterglöd är man euforisk i en hel vecka. Jobbet vi lägger ner gör att vi lär känna oss själva, varandra och nya vänner. 

Midvinterglöd har även genererat annat -  det har blivit som en bas för parets kulturintresse och de har skapat ett riksförbund för just subkultur, SUB. 
- Det finns mycket fördomar och hierarkier inom kulturen. Vi brinner för subkulturerna och vill att kultur och konst ska väcka känslor, samt verka över generationsgränserna, säger Fredrik. 
Det märks inte minst på Midvinterglöd. 

- Det är otroligt häftigt att se Agda stå och sälja lovikavantar intill en dödsmetallare som säljer skivor. Det uppstår oväntade möten. 

Att flytta till landsbygden ser Fredrik bara som en vinst. 
- Jag har aldrig varit så kreativ som här. När jag bodde i storstaden var jag konsument. Nu har jag blivit stolt producent. Det finns så otroligt mycket kraft att hämta här. 
 

Fredrik Fernlund & Petra Shara Stoor köpte hösten 2015 tegelskolan i Vattlång, tidigare bostad för konstnären Gunnar Greiber. Här kommer parets framtida projektet Helsinglight ta fart.

Paret står inför nästa resa, i och med köpet av Vattlångs gamla skola, en 750 kvadratmeter tegelbyggnad. Det finns stora drömmar kring den. 
- Vi vill skapa en unik verksamhet, en kulturell mötesplats och plattform för kreativt skapande och alternativa kulturer. En makeup- och specialeffektskola, en plats för kreativt skapande och upplevelser genom kurser, workshops och föreläsningar, ett konstgalleri med normbrytande fokus och konserter med musik från alternativa och traditionella kulturvärldar. Och ett galleri för Petras kraniekonst. Vi vill att det ska bli en magisk känsla i skolan. Vår framtidsvision blir mer förverkligad i och med köpet av den, vi får en fysisk plats för våra intressen. Det är skönt att han en tanke med sitt liv. Vi gör vad vi tycker är kul, helt enkelt.

Årets upplaga av Midvinterglöd, med tema Helsinglight, Femte Ljuset går av stapeln den 10 december, i Jättendal.  

Artikel skriven av:
Catrin Brolin
HudikNytt / MittMedia
catrin.brolin@mittmedia.se