Showen Lucia i folktron - Helsinglight, femte Ljuset

Sedan barnsben var det alltid något magiskt över Lucia. Det var vackert, stämningsfullt, tissel och tassel. Glitter i håret, stjärngossar, tomtenissar och den stora frågan, vem skulle få vara Lucia? Oftast då var det tjejen i klassen som hade det vackraste, långa blonda håret som vann, men det är ju föga de viktigaste. Vad är egentligen viktigt med Lucia? Jo- vi har alla något vi förknippar med Lucia - på olika sätt. För oss är det inte bara vår gamla tradition sedan barnsben, nu har vi fler alternativ att vila på. Vår spännande folktroLucia på Midvinterglöd, sångerna, trummorna, mörkret och ljuset. En alternativ lucia, en mytomspunnen historia, en tolkning och ett unikt skådespel i midvintertid. I år tänder vi ett femte ljus, en cirkel sluts. 

Showen med Lucia i folktron på Midvinterglöd 2015.

Showen med Lucia i folktron på Midvinterglöd 2015.

Det är så många som längtar efter showen med Lucia i folktron, en av höjdpunkterna på hela Midvinterglöd som avslutar vår magiska dag. Det är så många timmars förberedelse inför denna show och en otrolig samverkan och synergi mellan alla medverkande i showen. 

Varje år får vår folktrolucia en ny unik kostym som skapas och designas av konstnären och Midvinterglöd- arrangören Petra Shara Stoor som även planerar, koordinerar och koreograferar luciashowen. Vokalgruppen Dimmerar'yn medverkar i showen med unik stämsång som är komponerad och skriven mestadels av Lovisa Hall som står bakom många av de musikaliska arrangemangen som vokalgruppen framför. 

Vokalgruppen Dimmeraryn medverkar i showen Lucia i folktron med sin stämsång. 

Vokalgruppen Dimmeraryn medverkar i showen Lucia i folktron med sin stämsång. 

Illumina eldshow med Momo Jord och Linn Lut Karinsdotter medverkar i showen Lucia i folktron med eldkonst. 

Illumina eldshow med Momo Jord och Linn Lut Karinsdotter medverkar i showen Lucia i folktron med eldkonst. 

I årets show medverkar även eldkonstnärerna Illumina Eldshow med Momo Jord och Linn Lut Karinsdotter samt dansare från Iggesundsrevyn med koreograf och dansare Emelie Holmberg i spetsen.

Koreograf och dansare Emelie Holmberg medverkar även i årets Luciashow tillsammans med Iggesundsrevyns dansare "Baletten". Emelie står för koreografin med dansarna. 

Koreograf och dansare Emelie Holmberg medverkar även i årets Luciashow tillsammans med Iggesundsrevyns dansare "Baletten". Emelie står för koreografin med dansarna. 

Vår lucia i folktron gestaltas av Katarina Borbos. Vår berättare Leo Flavum skriver årets berättelse om Lucia i folktron som han framför på scenen. Årets show med Lucia i folktron kommer förhoppningsvis att vara en upplevelse ni sent glömmer. En upplevelse vi sent glömmer. En upplevelse vi alla bär med oss i hjärtat. 

Katarina Borbos gestaltar vår Lucia i folktron. Lucians kostym designad och skapad av Petra Shara Stoor. Smideskrona och smidesstav av smeden Fredrik Thelin. 

Katarina Borbos gestaltar vår Lucia i folktron. Lucians kostym designad och skapad av Petra Shara Stoor. Smideskrona och smidesstav av smeden Fredrik Thelin. 

Leo Flavum medverkar som berättare även i årets show med Lucia i folktron. 

Leo Flavum medverkar som berättare även i årets show med Lucia i folktron.