Midvinterglöds egna berättare, Leo Flavum, sätter sig i glödheta stolen

Du skriver ju bland annat Midvinterglöds årsberättelser som sätter ton för temat som väljs det året. Vart hittar du din inspiration till detta sagoberättandet?

Midvinterglöds Lucia är av den sk. Lilith-arketypen. Och eftersom hon har flera tusen år på nacken så finns ett rikt förråd av av myter, legender och folktro att tillgå. Sen gör jag i princip vad berättare i alla tider gjort - drar fram essensen ur det traditionella och låter det sedan formas inom mitt eget berättarramverk. Så föds en ny, men likväl tidlös, saga.

I var och en av Midvinterglöds olika koncept har jag strävat efter att föra berättelsen framåt på två olika plan samtidigt. Å ena sidan det mytologiska och arketypiska. Å andra, fånga upp något väldigt vardagsmänskligt. Att jobba med de här aspekterna är inspirerande i sig.

Språket Xhaimeran som används bland annat i showen Lucia i folktron, kan du berätta för den oinvigde vad är detta för språk?

Xhaimeran är ett språk som jag själv har skapat från scratch. Det är ingalunda tomma ord tagna ur luften, utan språket har en väl dokumenterad struktur samt ett jätteregister av glosor. Jag vill påstå att Xhaimeran är såpass omfattande att man skulle kunna översätta dagstidningar och böcker till det. Varför man skapar ett språk? Nja, folk påstod att det inte gick. Jag kunde liksom inte låta bli att motbevisa dem, haha!

Vad är Midvinterglöd för dig och vad ser du framemot med årets glöd?

En kombination av klassiskt sagoberättande och modernt alternativkulturellt framförande. Som dessutom bär vittne om beständigheten hos de gamla folksagorna. Vi har i princip närmat oss samma berättelse, fast från olika håll varje år; belyst nya aspekter av själva sagokärnan.

Interaktionen med publiken har ökat successivt. Nu har vi kommit dithän att varje besökare i princip är en del av de andras upplevelse. Var och en har möjlighet att välja hur mycket den vill interagera. Jag ser fram emot att få väva ihop alla dessa berättelsetrådar, förmedla dem till publiken, och det på ett sätt som överträffar varenda förväntning därute.

Om du skulle försöka förklara Midvinterglöd för någon som aldrig besökt det, vad hade du då sagt?

Jag hade sagt att ingen av mina förklaringar torde räcka till. Kom och se med egna ögon! Du står i begrepp att uppleva något unikt. Inte bara får du se en levande berättelse spelas upp framför dig, du står mitt i den. Och utgör själv en del av dess helhet.

Du har ju vart med sedan Midvinterglöd startade år 2012 och varit en del av denna resa med glöden. Hur ser du på den resan nu när en cirkel sluts med detta år.

Det har varit fantastiskt. Att skriva en berättelse och sen se den få liv tack vare uberdrivna arrangörer samt alla skickliga och outtröttliga medarbetare som varit involverade genom åren. På vägen har vi övervunnit både tvivel, fördomar samt inte minst varenda upptänklig vinterväderlek - från snöstorm till barmark. Nu syr vi ihop säcken. Nu fulländar vi det här!

Om du blickar framåt, vad ser du då?

Vi har satt ribban för vad som kan tänkas bli en helt ny generation av alternativkulturella arrangemang. Dessutom har vi lyckats introducera det hela för en bred publik. Utan att göra avkall på de alternativa rötterna, ska tilläggas. Alternativkultur bör ju aldrig, enligt min mening, göras mainstream. Då stagnerar den. Men det finns mycket inom alternativkulturen som mainstreampubliken kan tänkas uppskatta. Jag ser mer av den varan framöver.
Sagan om Midvinterglöd må ha nått vägs ände just i denna skepnad. Men som jag brukar säga: ”Var början tar sin början i ett slut.” Framtiden får utvisa.

Vad betyder traditioner för dig?

Jag skapar dem. 

 

Fotnot: Bilden är tagen av Utblick Foto, www.fotograf-hudiksvall.se